Barcelona: Sukob policije sa separatistima

Katalonska regionalna policija je protiv separatista koristila pendreke (Reuters)

Policija se u centru Barcelone u subotu nakratko sukobila sa katalonskim separatistima koji su protestovali zbog mitinga pripadnika španskih nacionalnih policijskih snaga, prenosi Anadolija.

Katalonska regionalna policija koristila je pendreke kako bi odvratila grupu separatista da napreduju ka mitingu udruženja španskih nacionalnih policijskih snaga koji zahtijevaju povećanje plata.

U septembru slični protesti separatista protiv marša istog udruženja španskih policijskih snaga završili su sukobima sa regionalnom policijom.

U nasilnom incidentu povrijeđeno je 20 osoba.

Kriza traje duže od godinu 

Španija se nalazi u političkoj krizi duže od godinu, od kada su katalonski separatistički parlamentarci jednoglasno proglasili nezavisnost.

Ankete i nedavni izbori pokazali su da je 7,5 miliona stanovnika bogate sjeveroistočne španske regije duboko podijeljeno oko pitanja sukcesije.

Kancelarija španskog državnog tužioca zatražila je prije desetak dana da katalonski separatistički čelnici budu osuđeni na kazne do 25 godina zatvora pod optužbama za pobunu nakon prošlogodišnjeg neuspjelog pokušaja secesije.

Izvor: Agencije