Bariloche, grad gdje se krio Priebke

Priebke je prvo radio kao konobar, potom je bio vlasnik prodavnice suhomesnatih proizvoda i na kraju vlasnik konzultantske firme (Reuters)

Bariloche, popularna turistička destinacija u argentinskom dijelu Anda, gdje je nacistički ratni zločinac Erich Priebke pronašao utočište nakon Drugog svjetskog rata, uglavnom ne govori ništa o svojoj dugoj historiji kao doma nacista, navodi agencija AFP.

Priebke je 40 godina bez ikakvih problema živio u ovome gradu, sve dok nije izručen Italiji tokom 1990-tih zbog masakra u Drugom svjetskom ratu za što nikada nije izrazio žaljenje.

Od njegove smrti prošle sedmice u Rimu u 101. godini života, tijelo Nijemca nalazi se u limbu jer ga argentinske vlasti odbijaju prihvatiti zbog postojanja namjere da se Priebke sahrani pored njegove supruge – u Barilocheu.

Za mnoge stanovnike ovog lijepog grada, Drugi svjetski rat i holokaust su daleki historijski događaji o kojima malo premišljaju, kao i o tome kakvi su ljudi poput Priebkea.

No, u njihovo vrijeme nacisti Barilochea su raskošno živjeli u ovom izoliranom gradu sa osjećajem nekažnjivosti za svoja djela.

Proslava Hitlerovog rođendana

Priebke je živio pod svojim pravim imenom iako je ušao u Argentinu 1946. godine pod pseudonimom Otto Pappe.

Iz Centra Simon Wiesenthal, prenosi AFP, navode kako su hiljade nacista, hrvatskih ustaša i italijanskih fašista stigle u Argentinu sa blagoslovom predsjednika Juana Perona koji je vodio ovu južnoameričku državu od 1946. do 1955. godine i još jednom, kratko, tokom 1970-tih.

Priebke je prvo radio kao konobar, potom je bio vlasnik prodavnice suhomesnatih proizvoda i na kraju vlasnik konzultantske firme. Bio je veoma poštovan u njemačkoj zajednici.

On je bio predsjednik njemačko-argentinske kulturne asocijacije u Barilocheu i znao je slaviti 20. april, odnosno rođendan Adolfa Hitlera, zajedno sa drugim Nijemcima iz ovog grada.

“Bariloche je bio raj za naciste čije je prisustvo bilo tabu. Danas stari Nijemci žive u savezu s tišinom, odnosno niko ne želi pričati o životima svojih roditelja ili njihovih očeva. Niko ne želi imati nacistu u svojoj porodici, iako je on mrtav“, kaže Abel Basti, autor nekoliko kontroverznih knjiga o Nijemcima iz Barilochea.

Priebkea je prošlost sustigla kada je lokalni pisac Esteban Buch, koji je bio naročito zainteresiran za život i rad slikara i belgijskog kolaboracioniste Toona Maesa, napisao historiju prognanih nacista koji su živjeli u Barilocheu.

Provođenje naredbi

Buch je uspostavio zvaničnu vezu između ostarjelog muškarca i oficira Gestapa koji je bio odgovoran za masakr u italijanskim Ardeatinskim pećinama iz 1944. godine kada je ubijeno 335 osoba, od kojih 75 Jevreja.

“On mi je spontano ispričao epizodu iz Ardeatina, tvrdeći kako je riječ o jednostavnom provođenju naredbi Adolfa Hitlera“, kazao je AFP-u Buch, i dalje iznenađen otkrićem.

Do tada je Priebke bio samo jedan od onih stanovnika grada o kojima su postojale glasine da su poznati nacisti.

“Nedavno mi je potvrđeno da je moja knjiga bila uzrok hapšenja bivšeg oficira koji je izručen Italiji 1995. godine i koji je osuđen na doživotni pritvor tri godine kasnije“, navodi pisac.

Zbog njegovih godina i lošeg zdravlja, Priebkeu je bilo dozvoljeno da svoju kaznu izdržava u kućnom pritvoru, u domu njegovog advokata.

Bivši nacistički obavještajni oficir Reinhard Kops, koga su tražile jevrejske organizacije za zločine protiv čovječnosti, umro je u 87. godini u Barilocheu, a živio je pod pseudonimom Juan Maler. Josef Mengele, koji je koristio zatvorenike u Auschwitzu kao zamorce, živio je u Buenos Airesu, a možda čak i u Barilocheu.

Spokoj evropskih vlada

Carlos Echeverria, režiser dokumentarnog filma o Priebkeu Pakt tišine iz 2006. godine, kazao je kako su evropske vlade bile spokojne oko ovakvog stanja.

„Kršćanske, evropske demokratije ostavljale su bjegunce na miru. Nije samo Priebke bio zadužen za svoje skrivanje. Tokom 1950-tih, njemačka Vlada je u svoje snage vratila članove SS divizija i Gestapa. Priebke je ovdje bio ostavljen na miru, a njegovi prijatelji su bili u administraciji njemačke države“, kaže Echeverria.

Kako kaže Sergio Wieder, šef Centra Simon Wiesenthal u Latinskoj Americi, nema novih dokaza o životu nacističkih kriminalaca u Argentini ili regiji, ali je upozorio kako „ne smijemo odbaciti nijednu mogućnost“.

Izvor: Agencije