Barišić kao ‘poštar’ nosio Sanaderu milione

Mladen Barišić stiže na sud 17. aprila (Pixsell)

Iz iskaza koje je bivši rizničar Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Mladen Barišić krajem 2010. i 2011. godine dao USKOK-ovim istražiteljima, a koji se u utorak čitaju ili pregledaju na suđenju u slučaju “Fimi media”, doznaje se da je Barišić, čak i u vrijeme kada je bio državni tajnik i ravnatelj Carinske uprave, bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu služio kao “poštar”, koji mu je, često i kući, donosio milione izvučene iz državnih institucija i kompanija.

Ilegalno stečeni novac, osim za finansiranje stranke i lične potrebe, trošio se na izborne kampanje, kupovanje medija, evropske lobiste, kupovinu umjetnina za poklone, pa čak i odjeću službenica u Vladi, doznaje se iz tri Barišićeva pročitana iskaza te dva do sada pregledana snimka.

Barišić je, nakon Sanaderove ostavke, prema nalogu bivšeg premijera, Jadranki Kosor i Branku Bačiću trebao predati 300.000 eura i dva miliona kuna.

Osim Sanadera i ostalih optuženika u slučaju “Fimi media”, u Barišićevim iskazima, u kontekstu preuzimanja nezakonito pribavljenog novca, spomenuto je i sadašnje vodstvo HDZ-a – predsjednica Jadranka Kosor i glavni tajnik Branko Bačić.

Barišić im je, kako je ustvrdio u jednom od iskaza u istrazi, nakon Sanaderove ostavke, prema nalogu bivšeg premijera, trebao predati 300.000 eura i dva miliona kuna (blizu 270.000 eura), koji su trebali pomoći u predsjedničkoj kampanji.

Sanader je tada, navodno, ustvrdio da je to neophodno, jer je za izbornu pobjedu potrebno čak dvije trećine ilegalnog novca, tvrdi Barišić.

‘Nisu ga čuli’

Prema Barišićevim riječima, Kosor i Bačić su bili u nedoumici šta učiniti, duži ga period nisu htjeli primiti i pravili su se da ga ne čuju.

Ivo Sanader i Ratko Maček [Pixsell]

Sanaderov advokat Čedo Prodanović kazao je da je Barišić neistinito teretio njegovog branjenika kako bi za sebe osigurao povoljniji položaj.

Takav se zaključak, dodao je, nameće i zbog činjenice da je Barišić ispitivan čak 19 puta.

I Mačekov advokat Tihomir Rubeša je istinitosti iskaza prigovorio u cjelosti, a posebno Barišićevoj tvrdnji da je Mačeku dao 415.000 eura kako bi pokrio troškove Osječke televizije.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Mostečak kazala je da su neprihvatljive tvrdnje odbrane o dogovoru Barišića s USKOK-om, jer je njegovo ispitivanje u cjelosti provedeno u skladu sa zakonom.

Barišić je, osim toga, cijelo vrijeme svjedočio u prisustvu advokata koji ga zastupaju i dalje tokom postupka, dodala je ona.

Izvor: Agencije