Baskijski lider: Španija treba dozvoliti referendume

Urkullu je naglasio da je Španija izgubljena u svom labirintu i da je propala (EPA)

Lider regionalne vlade u Baskiji, Inigo Urkullu, pozvao je danas špansku vladu da dozvoli referendume o nezavisnosti, slične onima koji su održani u Škotskoj i Quebecu.

Urkullu se oglasio nedelju dana pred planirani referendum o nezavisnosti Katalonije, koji je vlada Španije proglasila nelegalnim i preduzela mjere za njegovo obustavljanje.

“U očima svijeta, španska vlada je dio problema, a ne rješenje”, rekao je Urkullu članovima Baskijske nacionalističke partije (PNV), prenosi AFP.

On je naglasio da je Španija “izgubljena u svom labirintu” i da je “propala”, rekavši da bi početna tačka bila priznavanje dvije nacije (Baskije i Katalonije), koje žele da odluče o svojoj budućnosti na demokratski način, prenosi AFP.

“Imamo pravo i kapacitet da odlučimo o svojoj budućnosti. Primjer je Škotska, tj. Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je prihvatilo svoju multinacionalnu stvarnost i prihvatilo da Škotska odluči o svojoj budućnosti”, rekao je on, pomenuvši i “kanadski model” kojim su dozvoljeni referendumi u Quebecu 1980. i 1995. godine.

I Škotska i Quebec su glasali protiv nezavisnosti.

Zapljena materijala

U prethodnih nekoliko dana španska policija je konfiskovala milione glasačkih listića, u namjeri da zaustavi referendum, koji je španski Ustavni sud suspendovao.

Oko 12 katalonskih zvaničnika uhapšeno je u srijedu, čime je pokrenut talas protesta.

Ankete pokazuju da je oko 7,5 miliona stanovnika Katalonije podijeljeno što se tiče nezavisnosti.

Izvor: Agencije