Baskijski nacionalisti se vratili na vlast

Regionalni izbori u Španiji su proizveli mješovite rezultate za premijera Mariana Rajoya. Njegova stranka je zadržala kontrolu u rodnoj Galiciji. No, nacionalističke i separatističke stranke su preuzele vlast u Baskiji.

Scene ushićenja u sjedištu nacionalističke stranke dok su se kasno u nedjelju pojavljivali rezultati. Vlast im je preoteta prije tri godine, kad su socijalisti formirali malo vjerovatnu koaliciju s konzervativcima. Sad su se nacionalisti vratili.

“Za baskijske nacionaliste protekle tri godine bile su gorka pilula. Ali, sad su se vratili na vlast. Nedostaje im nekoliko mjesta za apsolutnu većinu. No, bit će potrebno dosta političkog trgovanja da bi se uspostavila koherentna vlada”, izvještava iz Bilbaoa reporter Al Jazeere Paul Brennan.

To je stvarnost koju je Inigo Urkullu, lider Nacionalističke stranke, shvatio. On je u govoru pozvao na stabilnosti i trajni mir.
Koalicija će biti potrebna, rekao je, a zalaže se za sklapanje potrebnih saveza.

Tokom izborne kampanje u Baskiji primjetno je bilo odsustvo ETA-e, radikalne baskijske separatističke grupe.

Uspavana ETA

Tokom četiri desetljeća, sve do konačnog prestanka nasilja prije godinu dana, ETA je vodila bombašku kampanju, koja je bacala tamnu sjenu na baskijsku politiku.

No, iako je ETA možda uspavana, separatistički plamen i dalje gori s Bilduom, radikalnom ljevičarskom koalicijom, čiji impresivni uspjeh na ovim izborima dokazuje da su zahtjevi za baskijskom domovinom sve drugo nego mrtvi.

“Jako smo sretni, pobijedili smo. Ovo je historijski rezultat”, kazao je jedan od simpetizera ove partije.

Regionalni parlamenti možda jesu autonomni, ali je funkcionalan odnos s Madridom od kritičnog značaja.

“Obje stranke za koje se očekuje da će pobijediti u Galiciji i Baskiji su izjavile da će poduzeti oštre mjere kako bi se prebrodila ekonomska kriza. Obje će morati imati direktan dijalog s centralnom vlašću u Madridu da bi to postigle. Ali, ako se ne budu mogle sporazumjeti, bit će ozbiljnih tenzija s centralnom vladom”, kaže baskijski politički analitičar Carmelo Moreno.

Premijer Rajoy tvrdi da mu pozivi za nezavisnošću Baskije ne kradu san, ali ako se baskijski separatizam opet probudi, bit će to neugodno buđenje.

Izvor: Al Jazeera