Oglasi

Batasuna se raspušta nakon 11 godina

Baskijska Batasuna je zabranjena u Španiji od 2003, zbog veza sa separatističkom organizacijom ETA.
Vođe ove grupe saopćile su da se Batasuna raspušta, jer se 'baskijska zemlja nalazi u novoj političkoj fazi'AP

Baskijska nacionalistička grupa poznata kao Batasuna - legalna u Francuskoj, ali zabranjena u Španiji - objavila je da se raspušta poslije jedanaest godina, prenosi Tanjug.

Vođe ove grupe saopćile su da se Batasuna ("jedinstvo") raspušta, jer se "baskijska zemlja nalazi u novoj političkoj fazi".

Batasuna je zabranjena u Španiji od 2003, zbog veza sa separatističkom organizacijom ETA, ali je prisutna u Francuskoj, gdje se zalaže za autonomiju tri francuske baskijske pokrajine u Španiji, prenio je AP.

Pregovori o raspuštanju

U saopćenju Batasune podsjeća se i na odluku organizacije ETA iz januara 2011, da prekine oružani konflikt i najavljuje da će se borba za "slobodnu ujedinjenu baskijsku zemlju" nastaviti drugim "političkim sredstvima".

Baskijska separatistička grupa ETA objavila je u novembru kako je spremna pregovarati s vladama Francuske i Španije o svom raspuštanju, godinu dana nakon što je najavila kraj 40-godišnje oružane borbe.

Organizacija želi razgovarati o "načinima na koje će biti realiziran povratak kućama zatvorenika i baskijskih političkih izbjeglica, o načinima i razdoblju u kojem će se realizirati razoružanje, o raspuštanju oružanih struktura, potom o demobilizaciji pripadnika ETA-e te o fazama i razdoblju kojemu će se ostvariti demilitarizacija ETA-e", stoji u saopćenju objavljenom na  portalu baskijskoga lista Gara, navodi Hina.

Proces bi, kako piše, omogućio da se primijeni "okončanje oružanih sukoba" najavljeno 20. oktobra 2011. godine. 

No, ETA dotad nije obećala ni razoružanje niti "raspuštanje" koje zahtijevaju Španci i Francuzi.

Baskijska grupa, oslabljena brojnim hapšenjima tokom posljednjih nekoliko godina, koje su provele španska i francuska policija, predložila je svojevrstan dnevni red dijaloga, uvjeravajući kako vlade obiju zemalja tačno znaju u kakvoj je poziciji.

Spremni na prijedloge 

U ETA-i su spremni "poslušati i analizirati" prijedloge vlada Španije i Francuske.

Dogovor bi doveo do konačnog završetka oružanih sukoba i napada, stoji u ETA-inom saopćenju.

ETA, na popisu terorističkih organizacija u SAD-u i u zemljama Evropske unije, smatra se odgovornom za smrt 829 ljudi.

Posljednji napad njeni pripadnici izvršili su u Španiji u augustu 2009.

Izvor: Agencije
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.