Batman, Iron Man i drugi superjunaci nogometa

Gol za pobjedu u posljednjoj minuti, refleksna odbrana pri izvođenju penala ili klizeći start u šesnaestercu tek nekoliko sekundi prije kraja – postoje mnogi načini na koje nogometaši mogu spasiti svoj tim i postati superjunak u očima navijača.

Mišićavi, talentirani i voljeni, oni imaju moć da izvedu nevjerovatne driblinge, fantastične asistencije ili vrhunske igre u odbrani i tako bace cijeli stadion u delirij u djeliću sekunde, prenosi portal Svjetske nogometne asocijacije (FIFA).

A kad već se govori o superjunacima na zelenim terenima, nema boljeg primjera od Hulka, odnosno Givanilda Vieire de Souse. Strašni napadač Brazila i Zenita iz Sankt Peterburga „terorizira“ protivničke odbrane otkako je prvi put profesionalno obukao dres 2004. godine, a tada je igrao za Vitoriju.

U jednom intervjuu objasnio je porijeklo svog, veoma podesnog, nadimka:

„Imao sam ga još kao dječak jer sam stvarno volio tog lika iz stripa, Hulka, i stalno sam govorio ocu kako je on jak i koliko sam ja jak. Tako mi je jednom prili,kom on rekao: ‘Dobro onda, ti si Hulk’ i od tada me svi tako zovu. Dobro je što sam se razvio u jakog momka pa mi baš nadimak odgovara“

Izgled, brzina, snaga…

Cristiano Ronaldo [AP]

Ipak, ne treba vam nadimak ili maska da budete nogometni superjunak, sasvim je dovoljno imati izvajani fizički izgled Cristiana Ronalda koji ostaje u formi tako što napravi 3.000 trbušnjaka dnevno. Ili pak ako imate brzinu Arsenalovog braniča Hectora Bellerina koji 40 metara može pretrčati za tačno 4,41 sekundu – što je brže od vremena Usaina Bolta iz 2009. godine kada je ovaj atletičar zabilježio svjetski rekord na 100 metara.

A šta reći za neuništivog Carlesa Puyola koji je tokom karijere pretrpio 35 povreda, a da njegov nivo igre nije pao? Ili za bivšeg turskog nogometaša Hamija Mandiralija koji je jednom, iz slobodnog udarca šutirao loptu koja je putovala nevjerovatnom brzinom od 266 kilometara na sat.

Naravno, ne smije se zaboraviti ni „strašni“ Lionel Messi čiji je „nezemaljski“ talent jednom prilikom prokomentirao bivši argentinski internacionalac Jorge Valdano na ovaj način:

„Kad god Messi obuče nogometni dres, on postaje superheroj.“

No, brazilski napadač nije jedini superheroj na nogometnoj planeti. U proteklim godinama, navijači iz cijelog svijeta su pratili avanture Batmana (Mateja Kežman i Marco Simone), Kapetana Americe (Claudio Reyna), Supermana (Gianluigi Buffon i Enner Valencia), Iron Mana (Marcelo Balboa i Sean Fallon), Spiderman (Jonas Gutierrez i Walter Zenga)…

“Nisam slomio nogu”

Kada se uzmu u obzir mentalne i fizičke karakteristike igrača, onda se vidi kako nadimci imaju savršeno logična objašnjenja.

„Nadimak sam dobio tokom jedne marketinške kampanje kada sam igrao za PSV Eindhoven. Neki ljudi su čuli muziku iz Batmana na nekoj reklami i to povezali sa mojim prezimenom Kežman. To je bilo simpatično navijačima i ostao je nadimak. Iako je smiješan, sviđa mi se“, kazao je srbijanski napadač Mateja Kežman.

Veteran koji je sakupio 128 utakmica za reprezentaciju, štoper Balboa bio je prvi nogometaš koji je odigrao 100 mečeva u dresu nacionalnog tima Sjedinjenih Američkih Država. Poznat po istrajnosti, pouzdanosti i čistoj snazi, od navijača je dobio nadimak Iron Man (čovjek od željeza). Isti nadimak dobio je Fallon jer je nastavljao igrati iako je imao nekoliko slomljenih ili napuklih kostiju, te je tako postao legenda škotskog Celtica.

Nakon jednog meča, koji je nastavio igrati iako je slomio i ključnu kost i zglob na ruci, na zabrinutost zbog zdravlja jednostavno je odgovorio: „Pa, nisam nogu slomio“.

Nadimak Iron Man bi mogao ponijeti i Newcastleov Gutierrez koji se nedavno vratio na terene nakon borbe sa tumorom testisa. No, argentinski veznjak je Spiderman engleskog tima, a nadimak je dobio nakon jednog puta u kino.

„Kad sam bio u Mallorci, otišao sam u kino i prvi put vidio Spidermana. Od tada je sve krenulo“, kazao je Gutierrez, a on nije jedini koji je bio inspiriran hitom holivudske produkcije.

Prisjećanje na kolegu

Nogometaš iz Ekvador Otilino Tenorio je ponio to ime nakon što ga je njegov sin, veliki ljubitelj čovjeka-pauka, zamolio da svaki postignuti pogodak proslavi stavljanjem maske ovog lika iz stripa i filma. Tenorio je pristao, a potom ponio ime Maskman ili Maskirani čovjek jer je mijenjao boje maske u skladu sa bojom dresa u kojem je igrao njegov tim.

Tenorio je tragično poginuo u automobilskoj nesreći 2005. godine, a njegov saigrač iz reprezentacije Ivan Kaviedes odao mu je počast na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj naredne godine. Nakon što je postigao pogodak protiv Kostarike u grupnoj fazi, Kaviedes je to proslavio stavivši žutu Spiderman masku, što je bilo dirljivo prisjećanje na preminulog kolegu.

Bivši golman francuskog St Etiennea Jeremie Janot otišao je i korak dalje tokom ligaškog meča 2005. godine protiv Istresa kada je na početku meča istrčao u kompletnom kostimu spidermana. Kada je prešao u Le Mans, njegov bivši saigrač i prijatelj Pierre-Emerick Aubameyang odao mu je počast obukavši poznatu plavo-crvenu masku prilikom proslave gola.

Potom je Aubameyang pojačao njemačku Borussiju iz Dortmunda, te ponovio gest nakon postignutog gola protiv minhenskog Bayerna u Superkupu augusta 2014. godine, no taj potez baš i nije dobio odobravanje od sviju.

„Srećom, taj gol nam je pomogao da pobijedimo. Da nije bilo tako, dobio bi svoje“, kazao je Borussijin igrač sredine terena Sebastian Kehl.

Batman i Robin

Sportski direktor kluba Michael Zorc reagirao je kazavši: „Ukoliko to uradi još jednom, onda nije problem. No, nije smiješno kada dobije žuti karton za taj potez, to vam ne treba svake sedmice.“

Gabonski internacionalac nije bio time poljuljan, pa je ponovo stavio masku nekoliko mjeseci kasnije. Postigavši gol u derbiju Ruhra protiv Schalkea 04. Tom prilikom je obukao masku Batmana, a kolega iz napada Mario Reus – masku Robina, Batmanovog pomoćnika.

Dortmundovi igrači nisu bili prvi koji su se tako maskirali.

Prije nego što su i bili rođeni, tačnije 1977. godine, napadači Liverpoola John Toshack i Kevin Keegan pozirali su kao Batman i Robin, s namjerom da istaknu svoje telepatsko, šestogodišnje partnerstvo na Anfieldu.

Izvor: Agencije