Baždarević novi selektor reprezentacije BiH

Mehmed Baždarević novi je selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, odlučeno je na sjednici Izvršnog odbora Nogometnog/ Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) u Trening kampu u Zenici, saznaje Anadolija. 

Nakon troiposatne rasprave 15 članova IO-a izabralo je Baždarevića za selektora. Popularno zvani Meša u finalnom glasanju pobijedio je Milovana Rajevca, srbijanskog stručnjaka, nekadašnjeg selektora Gane.

U utrci za ovu poziciju bili su još i Faruk Hadžibegić, Amar Osim, Sergej Barbarez, Igor Štimac i Blaž Slišković.

Baždarević je izabran iz užeg kruga kandidata, u koji su ušli Blaž Slišković, Milovan Rajevac, Igor Štimac, Amar Osim, Sergej Barbarez i Faruk Hadžibegić.

Ovo je kruna ne samo moje igračke i trenerske karijere, već da tako kažem i životne misije, istakao je u prvoj reakciji za agenciju Anadolija Baždarević.

„Znači mi to puno, puno… Selektor sam svoje zemlje. To je, kako sam već rekao, vrhunac svega. U istom momentu izbor za selektora znači i puno obaveza. Treba odmah biti 100, ma 200 posto spreman da se krene na posao, da se što prije naprave neke stvari i što spremnije dočekamo narednu utakmicu. Sa druge strane, treba nam dobra atmosfera, ali ne i euforija. Još jednom kažem, trenutno sam uzbuđen, jer mi je izuzetna čast što sam postao selektor BiH.“

Baždarević je rekao da će opravdati povjerenje članova Izvršnog odbora Nogometnog/ Fudbalskog saveza BiH, koji su ga na današnjoj sjednici u Trening kampu N/FS BiH u Zenici izabrali za selektora. 

„Nema filozofije puno. Rad i samo rad. Ne smije se ništa prepustiti slučaju. Veliki posao je pred svima nama, mojim stručnim štabom, ljudima koji će raditi u i oko reprezentacije, navijačima, vas medija… Treba nam dobra atmosfera, a kada imamo atmosferu onda imamo i odlične rezultate“, kazao je Baždarević.

Upitan može li se BiH i pored lošeg starta u kvalifikacijama za EURO 2016 (dva boda iz četiri kola u grupi „B“), ipak, plasirati na šampionat u Francusku, nasljednik Safeta Sušića na bh. klupi odgovorio je:

„Naravno da možemo i morali bi to uraditi. No, trebat će nam puno pobjeda i bit će teško, ali vjerujem u naš državni tim.“

Baždarević kaže da još nije razgovarao o saradnicima u stručnom štabu. Ističe da će to učiniti u narednim danima.

Uspješna karijera

Mehmed Baždarević je rođen 28, septembra 1960. godine u Višegradu. Nogometnu karijeru je počeo u Željezničaru 1978. godine, a za Plave je odigrao više od 300 utakmica, podsjeća portal Klix.ba.

Tokom perioda provedenog na Grbavici Baždarević je dva puta proglašen najboljim igračem bivše Jugoslavije. Godine 1985. je sa Željezničarom igrao u polufinalu Kupa UEFA.

Dvije godine kasnije je prešao u francuski Sochaux, a 1989. godine je proglašen najboljim stranim igračem Prve lige Francuske. U Sochauxu je bio do 1996. godine, a potom je jednu sezonu nastupao za Nimes. Nogometnu karijeru je završio kao igrač Etoile Carougea iz Švicarske.

Baždarević je nastupao za selekcije bivše Jugoslavije, a bio je i prvi kapiten reprezentacije BiH, za koju je odigrao 11 utakmica.

Nakon završetka igračke karijere Baždarević se posvetio trenerskom poslu. Prvobitno je bio pomoćni trener u Sochauxu, pa je vodio rezervni tim. Godine 2003. je preuzeo francuski Istres, koji je nastupao u Drugoj ligi Francuske.

U sezoni 2003/2004. je ušao u Prvu ligu Francuske i time zabilježio najveći uspjeh u historiji tog kluba. Te sezone je izabran i za najboljeg trenera u Drugoj ligi Francuske.

U julu 2005. godine je preuzeo Etoile du Sahel u Tunisu, s kojim je te godine igrao u Afričkoj Ligi prvaka. U aprilu 2006. godine je dobio otkaz zbog izgubljene utakmice, u kojoj je klub izgubio titulu prvaka.

Poslije epizode u Tunisu Baždarević je otišao u Katar i preuzeo klub Al-Wakrah. Tu se zadržao godinu dana, a potom se vratio u Francusku. U decembru 2007. godine je preuzeo Grenoble.

U sezoni 2007/2008. je ovaj klub uveo u Prvu ligu Francuske. U Grenobleu je ostao tri godine, a potom je postao trener Sochauxa. Nakon jedne sezone se vratio u Al-Wakrah, ali je poslije jedne sezone napustio klub.

Izvor: Agencije