BBC-jev Hall uhapšen u aferi zlostavljanja

Policija ispred Hallove kuće, u trenutku hapšenja, u Winslowu u blizini Mančestera (Getty Images)

Bivši komentator britanske medijske kuće BBC Stuart Hall uhapšen je po optužbama za seksualno zlostavljanje djece sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća i protiv njega će biti podignuta optužnica.

Hall (82), bivši voditelj kviza “To je nokaut” (“It's a knockout”), poznat po ekscentričnim komentarima nogometnih utakmica na programu BBC – Radio 5 Live, uhapšen je u srijedu u svom domu u Winslowu u blizini Mančestera na sjeveroistoku Engleske, prenio je AFP.

Britansko Tužilaštvo je saopćilo da će protiv Halla biti podignuta optužnica zbog seksualnog napada na tri djevojčice 1974, 1983. i 1984. godine, koje su tada imale 16, osam i 13 godina.

Hall je položio kauciju i pojavit će se na Sudu 7. januara.

Identificirane žrtve seksualnog skandala

Britanska medijska kuća BBC, suočena sa skandalom u vezi sa zlostavljanjem djece u kojem je učestvovao i voditelj te medijske kuće, sada pokojni Jimy Savile, prošlog mjeseca imenovala je novog direktora – Tonyja Halla.

Hall je na tom mjestu naslijedio Georgea Entwistlea, koji je početkom novembra, nakon samo 54 dana na tom položaju, podnio ostavku i time preuzeo odgovornost što je u emisiji “Newsnight” od 2. novembra pogrešno optužen jedan britanski političar iz redova konzervativaca da je umiješan u seksualno zlostavljanje djece u jednom domu u Walesu sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Britanska policija identificirala je do sada čak 300 potencijalnih Savilovih žrtava.

Izvor: Al Jazeera i agencije