BBC postigao dogovor s lordom McAlpinom

Izvještaj je doveo do nemira u BBC-ju, koji su doveli do ostavke generalnog direktora (AFP)

Britanska mreža BBC postigla je vansudsko poravnanje s lordom McAlpinom i platit će savjetniku bivše britanske premijerke Margaret Thatcer 185.000 funti (230.000 eura) odštete zbog izrečenih optužbi u emisiji te mreže, koje su ga lažno dovele u vezu sa seksualnim zlostavljanjem.

“BBC je dogovorio uslove s lordom McAlpinom (u vansudskom poravnanju) da izmiri svoja potraživanja za klevetu od korporacije. Dogovor je sveobuhvatan i odražava ozbiljnost optužbi koje su pogrešno izvedene”, navodi se u saopćenju te medijske mreže, prenosi Tanjug.

Torijevac McAlpin (član Konzervativne strane) izjavio je da je “zastrašujuće vidjeti sebe kao javno omraženu figuru”.

“Zadovoljan sam da sam postigao brzo i rano poravnanje s BBC-jem. Bio sam svjestan da će bilo kakvo poravnanje biti plaćeno od pretplate obveznika i to smo uzeli u obzir pri postizanju dogovora”, izjavio je McAlpin.

Potraživanje se nastavlja

Lordov advokatski tim dodao je da će biti nastavljeno potraživanje i od “drugih organizacija koje su objavile klevetničke primjedbe i pojedinaca koji su koristili Twitter da lorda oklevetaju”.

Žrtva zlostavljanja Steve Messham je u emisiji BBC-ja od 2. novembra ispričao je da je u periodu 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka više stotina djece zlostavljano u domu za socijalno staranje Bryn Estyn u sjevernom Walesu.

BBC nije naveo ime navodnog pedofila, ali je u komentarima na Twitteru spomenut lord McAlpin, koji je odmah uputio oštar demanti i zaprijetio tužbom.

BBC je pretrpio oštre kritike javnosti nekoliko sedmica ranije, jer nije objavljivao optužbe o zlostavljanju djece u kome je učestvovao voditelj BBC-ja Jimmy Savile, a pošto je britanska policija identificirala skoro 300 potencijalnih žrtava te bivše TV zvijezde.

Izvor: Agencije