BBC u centru afere o zlostavljanju

Svjetski medijski gigant BBC prolazi jednu od najvećih kriza u višedecenijskoj historiji.

Prvi čovjek ove korporacije George Entwistle bio je primoran objasniti kako se BBC odnosi prema optužbama da je jedno njihovo TV lica zlostavljalo žene i djevojčice.

Jimmy Savile je jedna od najvećih BBC-jevih TV zvijezda. Van zemlje je nepoznat. No, svaki Britanac ga zna. Umro je, ali bi godinu dana nakon smrti mogao zaviti svoju matičnu kuću u crno.

Umjesto njega, na pitanja o eventualnom zataškavanju seksualnog zlostavljanja odgovara generalni direktor BBC-ja Entwistle. Našao se pred parlamentarnom komisijom.

“BBC-jeva reputacija povjerenja i integriteta je jedna od najdragocjenijih osobina. Zar ne mislite da su sada ugrožene?”, upitao je predsjednik parlamentarne komisije John Whittingdale.

Entwistle je odgovorio: “Nema sumnje da je ono što je Jimmy Savile uradio, način na koji je godinama reagirao BBC, kultura i praksa na BBC-ju, izgleda, omogućilo Jimmyu Savileu da uradi ono što je uradio. To će postaviti pitanje povjerenja u nas. Nema sumnji. Ovo je ozbiljna stvar i niko na to ne može gledati drugačije nego kao na horor”.

Godine zlostavljanja

Jimmy Savile je godinama bio domaćin brojnih emisija u prime-timeu. Godinama je, prema optužbama, zlostavljao žene, pa i djevojčice, možda i u samom BBC-ju.

“Još uvijek ne mogu dovoljno sagledatisituaciju kako bih rekao da li je ovo izoliran slučaj. No, ključno pitanje za mene je koji je obim ovoga. Jedini mogući način da se odgovori na ovo pitanje je kopati što je dublje moguće kako bismo ovo razjasnili”, dodao je Entwistle.

Kako je odmicalo, saslušanje je bilo sve oštrije. Pomenut je i navodni pedofilski prsten u korporaciji.

Direktor BBC-a je rekao: “To je optužba koju sam primijetio u proteklih nekoliko dana. Stavljamo svoje resurse na raspolaganje policiji. Pedofilski prsten bi bila stvar za policijsku istragu i preuzimamo sve neophodne korake kako bismo je omogućili.”

Policija je istragu otvorila u petak. Više je od 200 potencijalnih žrtava.

Međutim, cijela stvar mnogo je starija. Ove glasine postoje od sedamdesetih, a menadžment će morati objasniti zašto nisu ispitane još tada.

Izvor: Agencije