Beč: Hiljade osoba na protestima protiv Vlade

Demonstranti su od trga do zgrade Vlade održali protestnu šetnju (Anadolija)

Na hiljade osoba okupilo se u Beču na protestima protiv politike aktuelne ekstremno desničarske Vlade Austrije, javlja Anadolija.

Demonstranti su poručili da na ovaj način žele iskazati nezadovoljstvo vladinim, kako su kazali, separatističkim politikama protiv stranaca i muslimana.

Okupljeni na trgu Albertinas nosili su transparente na kojima je pisalo „Rasizam ubija“, „Ne nacistima” i „Budi hrabar za suživot“.

Demonstranti su potom od trga do zgrade Vlade održali protestnu šetnju.

Okupljenima su se obratili brojni poznati umjetnici, pisci i aktivisti koji su poručili da koalicijska vlada Austrijske narodne stranke (OVP) i Slobodarska stranka Austrije (FPO) svojom politikom prema manjinskim zajednicama i migrantima samo dijeli društvo.

Antimuslimanska i antimigrantska politika

Pisac Doron Rabinovici u obraćanju okupljenima je kazao da ekstremno desničarska Vlada sve više vodi antimuslimansku i antimigrantsku politiku te na taj način prikriva stvarne probleme s kojima se zemlja suočava.

Istakao je da su ekstremni desničari u bliskoj vezi s neonacističkim formacijama, tvrdeći da ministar unutrašnjih poslova pruža finansijsku podršku medijskim kućama koje podržavaju nacističke ideje.

„Moramo organizovati proteste protiv ekstremne desnice ne samo u Beču nego u svim evropskim gradovima, Budimpešti, Rimu, Berlinu, kako bi pokazali da nas je više od populista. Mi smo izgradili ovaj mirovni projekat, Evropsku uniju, a ne nacisti“, rekao je Rabinovici.

Protesti, nazvani „protesti četvrtkom“, više od mjesec dana svakog četvrtka se održavaju u glavnom gradu Austrije.

Izvor: Agencije