Beč: Lustig počasni gost filmskog festivala

Lustig je dobio Oscara kao producent filmova Schindlerova lista i Gladijator (EPA)

Poznati hrvatski filmski producent Branko Lustig, dvostruki dobitnik Oscara, počasni je gost filmskog festivala LET'S CEE, koji se od 2. do 11. oktobra održava u Beču, a tim ga je povodom u utorak navečer u bečkoj gradskoj vijećnici primio gradonačelnik Michael Haupl.

Filmski festival LET'S CEE posvećen je filmskoj produkciji iz srednje i istočne Evrope. Lustig je, kao prošlogodišnji dobitnik nagrade LET'S CEE festivala za životno djelo, tokom trodnevnog boravka u Beču održao niz susreta i radionica s filmskim djelatnicima i ljubiteljima filma, pogotovo mladima.

Kako se saznaje iz hrvatske ambasade, primanju kod bečkog gradonačelnika Haupla prisustvovali su i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, hrvatski ambasador u Austriji Gordan Bakota, direktorica zagrebačkog Festivala tolerancije Nataša Popović i utemeljiteljica bečkog festivala Magdalena Zelasko.

Integracija u društvo

Lustig, koji je dobio Oscara kao producent filmova Schindlerova lista i Gladijator, tokom tri dana boravka u Beču na susretima sa zaljubljenicima u film i svojim poštovateljima, govorio je o svojim sjećanjima kada je u dječačkoj dobi bio transportovan u koncentracione logore u Auschwitzu i Bergen-Belsenu.

Panel na temu “O pravom pristupu održivom sjećanju i komemoraciji”, projekcija filma “Ne okreći se sine” Branka Bauera, kao i edukacijsko jutro s učenicima bečkih škola i majstorska radionica koju je Lustig održao u Beču – bili su odlično posjećeni.

Lustigove poruke o ljubavi kao glavnom preduvjetu za toleranciju i razumijevanje među ljudima, bez obzira na vjeru, nacionalnost i jezik, te da se nešto kao što je to bila tragedija holokausta više nikada ne smije ponoviti, primljeni su uvijek burnim pljeskom prisutnih.

U kinu Urania održan je u ponedjeljak navečer panel nazvan “Integracijsko kino”.

Organizovan je u saradnji s Austrijskim integracijskim fondom i Inicijativom Austrija-Zajedno, a prisustvovao mu je i austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz.

I tom se prigodom Lustig obratio publici te, između ostalog, pohvalio sve aktivnosti koje se provode u Austriji na planu integracije stranaca u društvo, čime se ostvaruju temelji za dobar suživot.

Izvor: Agencije