Beč pri kraju istrage o kamionu s tijelima

Otkriće kamiona iz Mađarske sa 71 tijelom pokrenulo je žestoke proteste širom Evrope (EPA)

Austrijsko tužilaštvo želi da njihove mađarske kolege preuzmu slučaj u kojem je uz austrijski autoput pronađen kamion s beživotnim tijelima 71 izbjeglice u augustu ove godine, navodeći da je njihova istraga o slučaju manje-više završena, javlja Hina.

Otkriće kamiona iz Mađarske sa 71 tijelom pokrenulo je žestoke proteste širom Evrope protiv haotičnog i često neprijateljskog odnosa prema valu izbjeglica koji su stizali kopnom i morem iz ratnih zona.

U trenutku otkrića kamiona, izbjeglice su bile mrtve već dva dana i neugodan miris je prodirao kroz vrata kamiona.

Prikupljanje podataka pri kraju

Austrijski tužioci su rekli da “nakon napretka istrage o otkriću 71 tijela ured (austrijskih) tužilaca traži da se cjelokupna procedura prepusti  mađarskom pravosuđu” , dodavši da je „prikupljanje dokaza u vezi s tim slučajem u Austriji skoro završeno.”

Beživotna tijela pronađena su počekom augusta u prikolici kamiona ostavljenoj na autoputu između mjesta Neusiedl i Parndorf u Austriji.

Austrija je na ruti izbjeglica koji u Evropsku uniju ulaze preko srpsko-mađarske granice i, bježeći u sve većem broju od sukoba u domovini, pokušavaju se domoći Njemačke i skandinavskih zemalja.

Izvor: Agencije