Beckenbauer priznao da je slao novac FIFA-i

Franz Beckenbauer smatra da se u ovom slučaju ne radi o kupovanju glasova (EPA)

Njemačka nogometna legenda Franz Beckenbauer je priznao kako je 2000. godine učinio grešku kod uplaćivanja novca Nadzornom odboru Svjetske nogometne federacije, prenosi Anadolija.

Njemački list Der Spiegel je još 16. oktobra pisao kako je Beckenbauer uplatio 6,7 miliona eura za kupovanje glasova pomoću kojih je Njemačka dobila domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2006. godine.

Ipak, Njemački nogometni savez je sve optužbe demantirao, tvrdeći da nije bilo ilegalnih radnji.

Preuzimanje odgovornosti

Beckenbauer smatra da se ovdje ne radi o kupovanju glasova, ali priznaje da je učinio grešku i da je tada FIFA-in prijedlog trebao biti odbijen.

“Kako bismo dobili subvenciju za organizaciju SP-a tada uključenima u Njemački nogometni savez prošao je prijedlog FIFA-inog finansijskog odbora, koji je, kada se danas pogleda, trebao biti odbijen. Ja, kao predsjednik tadašnjeg organizacijskog odbora, preuzimam odgovornost za napravljenu grešku”, kazao je Beckenbauer.

Te 2000. godine se odlučivalo između Njemačke i Južnoafričke Republike o domaćinu SP-a.

Njemačka je dobila organizaciju 2006. godine, a Južnoafrička Republika četiri godine kasnije.

Ranije je objalvljeno da su Franz Beckenbauer i dopredsjednik FIFA-e i Evropske nogometne Federacije, Španac Angel Maria Villar Llona, pod istragom Etičke komisije FIFA-e zbog sumnji u nečasne radnje.

Istraga je pokrenuta protiv još devet osoba, među kojima je i bivši čelnik brazilskog nogometa Ricardo Teixeira.

Koruptivne radnje

Službena istraga je pokrenuta jer su se pojavili neki dokazi da su obojica bili umiješani u koruptivne radnje prilikom izbora domaćina Svjetskog prvenstva 2018. i 2022. godine.

Domaćinstva ova dva naredna mundijala su dodijeljena Rusiji i Kataru.

Villar je i aktualni predsjednik Španskog nogometnog saveza, a trebao je preuzeti rukovođenje UEFA-om na 90 dana, nakon suspenzije Michela Platinija.

Platini je pod istragom švicarskih vlasti, zajedno s prvim čovjekom FIFA-e Seppom Blatterom, također zbog korupcije.

Izvor: Agencije