Beckham i službeno član Paris Saint-Germaina

Procjenjuje se da je Beckham od 2007. do 2012. godine u MLS ligi zaradio ukupno oko 255 miliona dolara (Reuters)

Bivši engleski nogometni reprezentativac David Beckham (37) od četvrtka je i službeno član francuskog prvoligaša Paris St Germain, potvrdili su čelnici pariškog kluba.

On je na Park Prinčeva stigao kao slobodan igrač bez odštete, potpisavši ugovor na pet mjeseci.

“Francuski sam učio u školi, no godinama nisam govorio tim jezikom. Ovo je prilika da obnovim svoje znanje”, kazao je Beckham sa smiješkom, otkrivši kako sam dolazi u Pariz, dok će njegova porodica ostati živjeti u Londonu.

“Porodica ostaje u Londonu jer klinci tamo pohađaju školu”, dodao je.

Nakon što je krajem prošle godine napustio redove Los Angeles Galaxyja, Beckham nije žurio s odlukom gdje će nastaviti karijeru.

Zvali su ga sa svih kontinenata, a otkrio je kako je dobio desetak ponuda.

U dobrotvorne svrhe

“Nikada u karijeri nisam dobio toliko ponuda. Na koncu sam izabrao PSG jer se radi o sjajnom projektu.”

“Pariz mi se dopada, to je uzbudljiv grad, a klub ima viziju i počašćen sam što ću biti dio toga. Imao sam sreću da radim s Carlom Ancelottijem i mislim da je on jedan od najboljih trenera. Ovdje sam da pomognem, potpisao sam na pet mjeseci, ali smatram da ću biti u ovom klubu i u budućnosti”, rekao je Beckham na zvaničnoj promociji.

On je potvrdio da u PSG-u neće nista zarađivati i da će njegova primanja direktno ići u fond dečijje humanitarne organizacije.

Procjenjuje se da je Beckham od 2007. do 2012. godine u MLS ligi zaradio ukupno oko 255 miliona dolara.

Zadovoljstvo obavljenim poslom nije skrivao niti predsjednik pariškog kluba Nasser Al-Khelaifi.

“Beckham je veliko ime svjetskog nogometa. Siguran sam kako će pomoći našoj ekipi da izraste u jedan od najvećih klubova na svijetu”, kazao je Al-Khelaifi.

Osvojio 21 trofej

Katarski vlasnici PSG-a investirali su više od 300 miliona dolara u nove nogometaše od 2011. godine, kada su kupili klub.

“Becks” je tokom karijere igrao za Manchester United, Real Madrid, Milan i LA Galaxy, osvojivši ukupno 21 trofej, pri čemu šest naslova engleskog prvaka, jednu titulu u Primeri, te dvije u američkom MLS-u.

Bivši engleski reprezentativac je bio blizu prelaska u PSG prošlog januara, ali je odbio ugovor kojim bi dobijao 12 miliona dolara godišnje i ostao još jednu sezonu u Californiji.

Beckham je odigrao 115 utakmica za Englesku, što je rekord za igrača na bilo kojoj drugoj poziciji osim golmanske.

Poslije 22 odigrana kola u prvenstvu Francuske, PSG vodi na tabeli sa 45 bodova, koliko ima i drugoplasirani Olympic iz Lyona.

Izvor: Agencije