Bejrut: Sukobi kod iranske ambasade

Mladiće koji su protestirali protiv uloge Hezbollaha u Siriji napala druga grupa mladića (EPA)

Jedna osoba izgubila je život kada su se dvije grupe sukobile u južnom Bejrutu, uporištu Hezbollaha, nakon protesta zbog uloge libanske šiitske grupe u Siriji.

Dopisnik Al Jazeere Mohamad Vall je u izvještavanju iz libanske prijestolnice rekao da je do incidenta došlo u vrijeme ručka u blizini iranske ambasade, u Bir Hassanu, dijelu grada u kojem šiitski Hezbollah ima jaku podršku. 

Pet osoba je ranjeno tokom pucnjave. Nije poznato ko je prvi otvorio vatru, ali su pro-Assadovi naoružani Libanci bili u blizini u vrijeme kada je nenaoružana osoba ubijena, kazao je izvor agenciji Reuters. 

Libanska armija je u saopćenju kazala da je poginuli ubijen iz pištolja. 

Uloga Hezbollaha

Dopisnik Al Jazeere je kazao da je grupa mladića počela da protestira zbog uloge Irana i Hezbollaha u ratu u susjednoj Siriji, nakon čega ih je napala druga grupa mladića.

Vall je dodao da se ne radi o velikim grupama ljudi.

Reporterka Al Jazeere Nour Samaha je izvijestila da su demonstranti koji su protestirali protiv Irana i Hezbollaha pripadnici partije Ahmada Asaada, šiitskog političara koji je protiv Hezbollaha i koji pripada pokretu 14. Mart.

Izvještaji kazuju da je libanska vojska preuzela kontrolu nad područjem oko ambasade, a barikade su postavljene na cesti.

Vall je rekao da sukob pokazuje rastuće tenzije u Libanu zbog sve gore situacije u Siriji, gdje borci Hezbollaha pomažu snagama predsjednika Bashara al-Assada.

Sirijski pobunjenici su ispalili rakete na Liban, dok su se pristalice unutar zemlje sukobili sa Hezbollahom. 

Izvor: Al Jazeera