Bejrut zatrpan smećem

Gomile smeća ponovno su zakrčile ulice Bejruta, pola godine nakon višemjesečne krize. Dva sporna odlagališta ponovno su otvorena u martu, a građanima je obećana gradnja novih kapaciteta za recikliranje i odlaganje otpada.

Jedna traka autoputa ograđena je za odlaganje komunalnog otpada. Oni koji žive u blizini najviše su pogođeni. Pogled na kilometar dug pojas smeća najbolje govori da je Bejrut ponovno u komunalnoj krizi. Od jula prošle do marta ove godine gradske ulice, parkovi i pješčane plaže bili su preplavljeni smećem, nakon što je glavna deponija zatvorena, a alternativno rješenje nije osigurano.

Prethodna kriza završena je kada je Vlada objavila privremeni trogodišnji plan za odlaganje otpada. No, šest mjeseci kasnije, smeće je ponovno na ulicama. Filip el-Hazen iz Bejruta radi u blizini planine smeća, za koju kaže da raste iz dana u dan. Ne može vjerovati da se situacija tako brzo vratila na staro.

“Odvratno je. Ovo je loše po naše i zdravlje naše djece. Želimo ostati ovdje. Ne želimo napustiti grad zbog smeća”, rekao je Khazen.

Privremeno rješenje problema

“Kriza s odlaganjem otpada u Libanu, zapravo, nikada nije okončana. Vlada je u martu najavila da će privremeno riješiti problem ponovnim otvaranjem zatvorenih odlagališta. Obećali su i gradnju novih centara za reciklažu i pogona za obradu otpada. Obećanje nije ispunjeno”, javlja reporter Al Jazeere Imitaz Tyab.

Zabrinutost raste kako se smeće gomila, a strpljenje građana je na izmaku. Prošle godine održane su demonstracije zbog neuspjeha Vlade da riješi problem. Protesti su u jednom trenutku doveli do nasilnih sukoba s policijom. Smeće je ponovo na ulicama, a političari, čini se, i dalje nemaju plan kako riješiti problem.

“Riječ je o kombinaciji tehničkih i birokratskih problema. Isto tako, ovo je političko pitanje. Građani ne žele da Vlada otvori velike deponije za otpad bez gradnje centara za recikliranje”, rekao je Bassam Kintar, ekološki aktivista.

Prizor je ružan, a smrad se širi. Kriza prijeti zdravlju stanovnika i šteti okolini. Bez jasne strategije Vlade, čini se da će gomile smeća i dalje rasti.

Izvor: Al Jazeera