Oglasi

Belfast: U sukobima ozlijeđeno 29 policajaca

Policajci su povrijeđeni prilikom zaustavljanja sukoba između katoličke i protestantske omladine.
Sukobi su počeli kada su uglavnom protestantski demonstranti prolazili katoličkim kvartovima na putu prema svojim domovimaAFP/Getty

Najmanje 29 policajaca ozlijeđeno je u sukobima koji su u subotu u Belfastu izbili između probritanski orijentiranih mladića i irske nacionalističke omladine, a nakon još jednog protesta koji su izbili nakon odluke gradske uprave glavnog grada Sjeverne Irske o uklanjanju britanske zastave sa zgrade gradske vijećnice, prenosi Hina.

Sukobi su počeli kada su uglavnom protestantski demonstranti prolazili katoličkim kvartovima na putu prema svojim domovima, a nakon okupljanja u centru Belfasta kojim su izrazili nezadovoljstvo uklanjanjem zastave.

Policija je intervenirala pošto su se dvije grupe mladih sukobile, bacajući jedna na drugu kamenje i boce.

Revolt lojalista

Početkom decembra republikanski gradski vijećnici, koji čine većinu u Gradskoj skupštini, donijeli su odluku o uklanjanju zastave, uz izuzetak sedam dana u godini za vrijeme državnih praznika, što je izazvalo revolt probritanskih lojalista.

Britanska zastava se tamo neprekidno vijorila od 1906. godine. Od donošenja odluke o skidanju zastave bilo je već nekoliko sukoba lojalista i policije.

Tokom tri desetljeća sukoba između sjevernoirskih katolika, koji su tražili pripajanje Irskoj i sjevernoirskih protestanata, koji žele ostati dio Ujedinjenog Kraljevstva, poginulo je oko 3.500 ljudi.

Mirovni sporazum između dvije strane potpisan je 1998. godine.

Izvor: Agencije