Belgija odobrila eutanaziju bolesne djece

Belgija je postala prva država koja dopušta eutanaziju za djecu s neizlječivim bolestima, bez obzira na dob, nakon što je Parlament te zemlje većinom odobrio novi zakon o “pravu na smrt”. Zakon o eutanaziji djece podržava veliki dio javnosti u toj zemlji, u kojoj je eutanazija za odrasle ozakonjena 2002. godine.

U Predstavničkom domu Parlamenta je 86 zastupnika glasalo za prijedlog zakona, 44 protiv, a 12 ih je bilo suzdržano. Zakon je, uz vladajuće socijaliste i liberale, podržala većina opozicionih stranaka. Nakon glasanja jedan je muškarac sa galerije za posjetioce uzviknuo: “Ubice!”

Kršćanski demokrati, koji su dio vladajuće koalicije, koju predvodi predsjednik Vlade Elio Di Rupo, glasali su protiv zakona. Uoči glasanja, čelnici kršćanskih, muslimanskih i židovskih zajednica u Belgiji zajedničkom izjavom osudili su zakon, a katolički biskupi pozvali su na molitvu i post protiv njega.

“Nije riječ o smrtnim injekcijama djeci. Riječ je o djeci s neizlječivim bolestima, čija se smrt bliži i koja trpe veliku bol”, izjavila je Carina Van Cauter, zastupnica Flamanskih liberalnih demokrata, podržavajući zakonski prijedlog.

Ispitivanje psihologa

“U zakonu postoje mehanizmi koji priječe zloupotrebu”, kazala je ona o zakonu kojeg još treba potpisati belgijski kralj.

Djeca koja žele okončanje vlastitog života moraju imati “sposobnost razlučivanja”, piše u zakonu, koji propisuje da psiholozi moraju ispitati dijete i potvrditi da ono zna o čemu je riječ. Odluku djeteta o eutanaziji moraju potvrditi i roditelji. Zagovornici zakona tvrde da to štiti vrlo mladu djecu i adolescente koji nisu zreli za tu odluku.

Protivnici zakona, međutim, smatraju da su te odredbe proizvoljne, upozoravajući na to da će novi zakon omogućiti sklizak teren za daljnje interpretacije i “banaliziranje” eutanazije.

Briselski nadbiskup Andre-Joseph Leonard je prošle sedmice u propovijedi upitao zašto država želi dati maloljetnicima takvu odgovornost, dok za ostvarenje mnogih drugih prava moraju čekati dok ne navrše 18 godina.

“Zakon kaže da adolescenti ne mogu donositi važne odluke o ekonomskim ili emocionalnim pitanjima, ali odjednom im je omogućeno da odluče da im neko oduzme život”, rekao je nadbiskup.

Izvor: Al Jazeera i agencije