Belgija pozvala na razgovor ambasadoricu Izraela zbog komentara o Gazi

Najmanje 60 Palestinaca ubijeno je tokom protesta protiv izraelske okupacije i preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem (EPA)

Ministar vanjskih poslova Belgije Didier Reynders u utorak je pozvao na razgovor ambasadoricu Izraela u Briselu Simonu Frankel zbog njenih komentara o ubistvima demonstranata u Gazi.

Kako navode lokalni mediji, Frankel je pozvana u Ministarstvo vanjskih poslova Belgije zbog izjava u kojima je ubijene Palestince nazvala “teroristima”.

“Možemo čuti brojne stvari, ali ipak postoji granica”, rekao je Reynders, prenosi Anadolija.

Belgijski premijer Charles Michel također je reagirao nakon izjava izraelske ambasadorice, dodajući da mu je žao svake stradale osobe.

Upotreba sile

Hiljade Palestinaca okupile su se u ponedjeljak na granici Gaze kako bi protestirali zbog izraelske okupacije i preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem.

Izraelske snage sigurnosti pokušale su upotrebom sile i vatrenog oružja spriječiti proteste, koji će biti nastavljeni i danas, a tom prilikom ubijeno je najmanje 60 Palestinaca.

U osudama koje stižu iz svijeta, između ostalog, navedeno je da je prekomjerna sila nedopustiva u slučaju mirnih protesta, kakve Palestinci organiziraju na 70. godišnjicu masovnog progona tog naroda, poznatog kao Nakba.

Izvor: Agencije