Oglasi

Belgija umjesto SAD-a daje 23 miliona dolara pomoći Palestincima

Nakon što je SAD uskratio pomoć palestinskim izbjeglicama od 65 miliona dolara, Belgija se ponudila da donira sredstva UNRWA-i.
Maas je naveo da je Njemačka ove godine već osigurala 81 milion eura za UNWRAEPA

Belgija je ponudila da odmah uplati 23 miliona dolara Agenciji UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) nakon što je SAD u utorak uskratio 65 miliona dolara mjesečne pomoći toj međunarodnoj organizaciji.

Zamjenik belgijskog premijera Alexander De Croo rekao je da je "za mnoge palestinske izbjeglice UNRWA posljednji životni spas".

Ta agencija pomaže da se pola miliona djece obrazuje i sprečava pokušaje da se radikalizuju.

Otpuštanje nastavnika

Beligijski zvaničnik rekao je da je to odgovor Belgije na svjetski apel UNRWA-e za pomoć i da se nada da će se nadoknaditi ono što je SAD uskratio.

Zbog odlaganja transfera 125 miliona dolara iz SAD-a, Agencija je otpustila desetke nastavnika u Istočnom Jerusalemu i na Zapadnoj obali i približno 100 aktivista u izbjegličkim logorima u Jordanu.

Palestinske izbjeglice i njihovi potomci, približno pet miliona ljudi, žive ne samo na Zapadnoj obali već i u susjednim zemljama Jordanu, Libanu i Siriji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.