Oglasi

Belgijanci protiv otkaza u Arcelor Mittalu

Koncern se brani stanjem na tržištu, slabijom potražnjom uslijed ekonomske krize te neodrživo visokim brojem radnika.

Najveći svjetski proizvođač čelika, kompanija Arcelor Mittal, ponovo je svojim potezom izazvao nezadovoljstvo u Evropi.

Ovaj put na red je došla Belgija; na udaru su ponovo radnici, koji se suočavaju s gubitkom posla.

Više od 1.000 radnika u ponedjeljak je mirnim putem poručilo menadžmentu kompanije da neće pristati na novi restrukturni plan.

Plan podrazumijeva otpuštanje 1.300 zaposlenika iz sedam Mittalovih fabrika u istočnoj Belgiji.

Kada je kompanija u petak objavila da zatvara svoje podružnice, oko 250 radnika sukobilo se s policijom ispred ureda belgijskog premijera u Briselu. No, njegovu podršku su dobili.

Premijer Elio Di Rupo je kazao: "Ne prihvatamo zatvaranje fabrika u Liježu i odluku Arcelor Mittala."

Menadžment kompanije nisu uplašile njegove izjave. Pa ni znatno blaže upozorenje pokrajinskog ministra ekonomije da bi zatvaranje fabrika ugrozilo egzistenciju hiljada porodica.

"Moje misli su s hiljadama porodica koje se danas pitaju kako će otplaćivati stambene kredite i podizati djecu. Nadam se da će sve naše vlade pokazati solidarnost", poručio je ministar ekonomije vlade Wallona Jean-Claude Marcourt.

Solidarnost radnika

Solidarnosti se nadaju i radnici belgijskih fabrika.

Sindikalni lider David Camini je rekao: "To je vanredna, dramatična situacija. Socijalna kataklizma za regija Liježa. Naša je dužnost da vršimo pritisak na političare na regionalnom i federalnom nivou, koji sada razmatraju mogućnost pronalaženja potencijalnog kupca, kako bi očuvali industrijsku proizvodnju u Liježu, a samim tim i naše poslove."

Ono u čemu trenutno ne uspijevaju belgijske vlade prije tri mjeseca mjeseca pošlo je za rukom Francuskoj, čija je Vlada postigla dogovor s Arcelor Mittalom.

Kompanija će u francusku željezaru u Floranžu uložiti 180 miliona eura u narednih pet godina i sačuvati radna mjesta.

U francuskoj željezari 629 radnika bilo je pred otkazom zbog mogućnosti gašenja dvije visoke peći.

Međutim, Mittal i dalje planira ukidanje nekih radnih mjesta, ali putem dobrovoljnog odlaska u penziju.

Francuski premijer Jean-Marc Ayrault kazao je da je odbačena mogućnost nacionalizacije visokih peći u postrojenjima u Floranžu.

Međutim, bijes evropskih vlada spram svjetskog industrijskog diva kulminirala je posljednjih mjeseci.

Zajednička odbrana

Francuski ministar za obnovu industrije Arnaud Montebourg je tokom posjete Luksemburgu pozvao Vladu te zemlje na zajedničku odbranu od prakse čeličane da zatvara postrojenja širom Evrope.

Arcelor Mittal ima podružnice širom našeg regija.

Najveća je Željezara u Zenici, koja je posljednjih mjeseci u centru pažnje, zbog stalnih protesta građana, koji smatraju da Mittal ne poštuje ekološke propise.

To je rezultiralo velikim zagađenjem zraka u ovom bh. gradu.

Također, prošlog mjeseca su protestirali radnici Željezare, zbog navodne namjere menadžmenta da otpusti 1.500 radnika. U postrojenju je zaposleno više od 3.000 radnika.

Arcelor Mittal se od optužbi brani trenutnim stanjem na tržištu čelika u svijetu, slabijom potražnjom uslijed ekonomske krize te neodrživo visokim brojem radnika u Evropi.

Cijene željezne rude na svjetskim tržištima su u posljednja četiri mjeseca porasle 60 posto, poslije oštrog pada u septembru.

Izvor: Al Jazeera