Belgijski radio objavio poruku bombaša

Poruka je snimljena tri dana nakon što je u Molenbeeku, briselskoj četvrti, uhapšen Salah Abdeslam, jedini preživjeli član skupine koja je izvršila napad u Parizu (AP)

Privatna belgijska radiostanica Bel-RTL objavila je u četvrtak dijelove “audioporuke” Ibrahima El Bakraouija, bombaša samoubice, koji se raznio 22. marta 2016. na briselskom aerodromu Zaventem.

Ta “audiooporuka” pronađena je na laptopu odbačenom u kantu za smeće blizu mjesta na kojem su se skrivali počinioci napada.

Poruka, za koju se znalo da postoji, snimljena je dan uoči napada na međunarodnom aerodromu i u podzemnoj željeznici u belgijskoj prijestonici u kojima su poginule 32 osobe.

Iskorištena je u istrazi, kao i drugi audiozapisi pronađeni na istom računaru.

U izvatku koji je objavio Bel-RTL El Bakraoui se obraća svom nećaku Yassineu Attaru, koga pravosuđe sumnjiči da mu je pomagao dok je živio u ilegali.

Planirani napadi u Francuskoj

“Eto, brate, nismo imali priliku da se ponovo vidimo. Bog je odlučio da se tako treba dogoditi. Oprosti ako sam te čime uvrijedio i znaj da imaš važno mjesto u mom srcu. Hvala ti na svemu što si učinio za mene”, govori u poruci.

Zatim ga poziva da ga slijedi: “Nadam se, ako Bog da, da ćeš nam se uskoro i ti pridružiti u raju.”

Attar je nakon toga optužen u Belgiji zbog “učešća u djelatnosti terorističke skupine”.

Poruka je snimljena tri dana nakon što je u Molenbeeku, briselskoj četvrti, uhapšen Salah Abdeslam, jedini preživjeli član skupine koja je 13. novembra 2015. izvršila napad u Parizu.

Dok je policija tragala za El Bakraouijem i njegovim pomagačima, oni su odlučili da će sutradan napasti podzemnu željeznicu i aerodrom u belgijskoj prijestonici te su planirali nove napade u Francuskoj, vidljivo je iz informacija sa snimki pronađenih na El Bakraouijevom računaru.

Izvor: Agencije