Beli: Zalažem se za novo ujedinjenje regije

Ljubiša Preletačević – Beli je kandidat za predsjednika Srbije. Ovog imaginarnog lika koji ismijava politički sistem Srbije predstavlja Luka Maksimović. Popularnost mu u Srbiji naglo raste nakon što se kandidirao za predsjednika.

Za Al Jazeeru odgovara na ozbiljna i državnička pitanja, za Kosovo kaže kako su ga prodale sve vlasti od Slobodana Miloševića do Aleksandra Vučića.

„Šta je navelo te ljude da oni žele da se otcepe, to je drugo pitanje, sad to je visoka filozofija. Ja ti nisam dovoljno kompetentan da govorim o tome, ali suština je da Kosovo treba da ostane sastavni deo Srbije“, kaže on.

Širiti ljubav među Slavenima

U regiji bi širio ljubav među narodima, a založio bi se za novo ujedinjenje jer, kaže, svi su Slaveni.

„Mislim da i dalje postoji ta neka čestica zla i mržnje koja je puštena na Balkan, a ja bih se verovatno potrudio da se ta čestica očisti. I, kao što sam napomenuo, ja bih samo širio ljubav i što bolje odnose sa svima u regionu jer dosta je svima više ratovanja i mržnje. To je samo produkt loše politike“, govori Beli.

Rodio se kada je počeo rat u bivšoj Jugoslaviji. Pacifista je i ne želi nove ratove nigdje, a kamoli sa susjedima. O genocidu u Srebrenici ne zna mnogo, ali bi otišao na komemoraciju u Potočare.

„Ne mogu da kažem da je to konkretno genocid, ali definitivno jeste zločin, kao što je zločin počinjen nad Srbima, ali je to mnogo loše što se desilo. Mislim da treba da gledamo u budućnost, ne da zaboravimo, treba da žalimo ali da gledamo i napred i da se nikada više tako nešto ne ponovi na ovim prostorima.“

Srce u Rusiji

Vanjska politika za njega je pitanje odnosa sa Rusijom i Evropskom unijom. Raspisao bi referendum i tražio da ljudi kažu gdje da ide Srbija, ka istoku ili zapadu.

„Srce mi je u Rusiji, ali zbog te krvne veze. Sloveni smo, kao da smo braća od tetke, treba da se poštujemo i volimo i da se viđamo jednom u par godina, da imamo lepe odnose, da šurujemo, trgujemo i to je to. Ništa striktno, sad ja sam za Rusiju, ali eto Rusija mi je draža poštujem je“, govori Preletačević.

O ekonomiji ne zna mnogo, ali bi se zalagao za legalizaciju marihuane. Protivio bi se gej brakovima. Zemlju će voditi stručnjaci umjesto njega, a kao predsjednik će živjeti u Mladenovcu – jer ovo je sada već ozbiljno zezanje, nije više zezanje.

Popularnost je u Srbiji stekao na lokalnim izborima u Mladenovicu. Sa listom „Sarmu probao nisi“ osvojio je 20 posto glasova.

Izvor: Al Jazeera