Beljanskom poništen doktorat

Pravni fakultet u Novom Sadu poništio je odbranu doktorata poznatog novosadskog advokata Slobodana Beljanskog. Slučaj je izazvao pažnju javnosti, jer je doktorat odbranjen prije više od 16 godina, a kao razlog se navode proceduralni propusti od prije četvrt vijeka.

Neki od studenata novosadskog univerziteta sasvim sigurno će postati doktori pravnih nauka, ali se nadaju da im se neće dogoditi sudbina Slobodana Beljanskog.

Beljanski se našao na udaru Katedre Krivično-pravnih nauka, koja je ljetos tražila da se ispita doktorat koji je ovaj poznati borac za vladavinu prava odbranio u Novom Sadu još 2001. godine. Kao razlog se navodi, kako stoji u kopiji telegrama dostavljenog i Al Jazeeri, da je još 1992. godine Beljanski odustao od odbrane disertacije.

Saopćenje fakulteta

“Na molbu Al Jazeere za izjavu u Dekanatu Pravnog fakulteta u Novom Sadu nam je rečeno da dekan Ljubomir Stajić tokom celog dana ima neodložne obaveze, ali i da se sa Pravnog fakulteta tim povodom više neće oglašavati. Takođe, prosledili su nam saopštenje za koje su zatražili da se objavi u celosti”, javlja reporter Al Jazeere Stefan Goranović.

Brojne organizacije smatraju ovo obračunom s političkim neistomišljenicima sadašnje vlasti.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera