Ben Alijeva porodica odnijela milijarde

Od revolucije u Tunisu prošle su više od četiri godine, a milijarde dolara državnog novca još nisu pronađene.

Članovi nekadašnje vladajuće porodice optuženi su da su pobjegli u inostranstvo sa ukradenom gotovinom i dragocjenostima.

Tuniska ekonomija još je u krizi i mnogi smatraju da nove vlasti ne čine dovoljno kako bi se ta sredstva, itekako potrebna Tunisu, pronašla i vratila, javlja Nazanine Moshiri, novinarka Al Jazeere.

Jedna privatna škola smještena je na vrijednom zemljištu. Rođaci svrgnutog predsjednika Ben Alija željeli su tu izgraditi trgovački centar.

Direktor škole Mohamed Bou Abdeli uspio ju je sačuvati, uprkos finansijskim pritiscima i prijetnjama zatvorom. Kaže da je i sam Ben Ali tražio dio profita od drugih obrazovnih projekata.

“Rekao sam mu da postoji velika potražnja za fakultetom farmacije. Ali su svi naši zahtjevi Ministarstvu odbijeni. Ben Ali je rekao da će pristati ako se dobit bude dijelila 50-50”, kazao je Abdeli.

Niko ne zna s koliko je novca bivša vladajuća porodica pobjegla iz zemlje. Procjene variraju, od dvije do 11 milijardi dolara. Nove vlasti tvrde da je dio novca na bankovnim računima u Švicarskoj.

Raskoš vladajućih

Uvid u raskoš u kojem je Ben Alijeva porodica živjela, obični Tunižani dobili su kad je dio njihove imovine prodavan na aukciji. Njihove jahte još su usidrene u ovoj luci u blizini Predsjedničke palate.

“Tokom revolucije, neki članovi porodice bivšeg predsjednika pobjegli su iz Tunisa čamcem. Sa sobom su odnijeli novac, dijamante i zlato. Tunižani imaju različite stavove o tome kako bi nekadašnja vladajuća porodica trebala biti kažnjena. Ali većina se slaže da nešto treba poduzeti kako bi se ukradena imovina vratila”, javlja Moshiri.

Nakon više od četiri godine istrage, pronađena su samo 24 miliona dolara.

Samir Annabi, iz Komisije za borbu protiv korupcije, rekao je: “Nema mnogo zemalja koje su spremne pozvati se na konvenciju UN-a protiv korupcije i pomoći nam da nađemo novac. Kao što znate, bjegunci koriste različite načine da sakriju svoja zlodjela. Postoji i veliki broj kompanija koje im služe kao paravan.”

Mnogi građani Tunisa smatraju da Ben Ali i njegovi saradnici narodu nisu samo ukrali novac, nego mu oduzeli i osjećaj dostojanstva.

Izvor: Al Jazeera