Benedikt brani Franju: Kritike konzervativaca su glupe predrasude

Papa Benedikt je papu Franju nazvao 'čovjekom dubokog filozofskog i teološkog znanja' (EPA)

Penzionirani papa Benedikt XVI ocijenio je kao “glupe predrasude” prigovore konzervativaca da papa Franjo svojom liberalnom teologijom uništava Katoličku crkvu, u pismu objavljenom u utorak, na petu godišnjicu izbora njegova nasljednika na Petrovoj stolici.

Pet godina nakon što se Benedikt XVI odrekao papinstva neki tradicionalisti još ga smatraju svojim poglavarom, optužujući Franju da je previše blag prema razvedenim katolicima i homoseksualcima te da previše štiti migrante, prenosi Hina.

“Pozdravljam onu inicijativu, koja traži da se suprotstavimo i reagiramo na glupe predrasude da je papa Franjo samo praktičan čovjek lišen specifičnog teološkog i filozofskog habitusa, a da sam ja samo teoretičar teologije koji slabo razumije konkretan život savremenog kršćanina”, napisao je papa Benedikt u pismu koje je pročitano prilikom predstavljanja teoloških djela pape Franje. 

Benedikt (90) živi gotovo izolirano u Vatikanu otkako je postao prvi papa u 600 godina koji se odrekao službe te vrlo rijetko nastupa u javnosti.

Negativne ocjene

Mnogi konzervativci negativno su ocijenili prvih pet godina Franjinog pontifikata, ocjenjujući da je njegova politika izazvala zbunjenost i naglasila osjećaj krize u Crkvi.

“Ovo je vrlo elegantan, no istodobno i jasan način kojim se Benedikt distancira od onih koji ga iskorištavaju u svojoj borbi protiv Franje”, kaže otac Antonio Spadaro, jezuit blizak papi, koji je o njemu napisao nekoliko knjiga.

“Benedikt, zapravo kaže: neću dopustiti da to radite u moje ime”, ističe otac Spadaro.

Konzervativci tvrde da je, u pokušaju da Crkvu učini inkluzivnijom i pomirljivijom, Papa zapustio moralna pitanja fokusirajući se na društvene probleme poput promjene klime, ekonomske nejednakosti i migracije.  

Godine 2016. četiri kardinala javno su kritizirala papu Franju zbog njegova učenja o porodici, posebno zbog mogućnosti da razvedeni i ponovno vjenčani katolici tokom civilne ceremonije dobiju pričest. Papa na to nije odgovorio, a jedan od kardinala zaprijetio je da će ga javno “ispraviti”.

Udar kritika

Prošle je godine nekoliko desetaka konzervativnih katoličkih profesora i laika objavilo pismo na 25 stranica u kojemu su papu Franju optužili za herezu.

Većina konzervativaca i liberala jednako su saglasni samo u tome da je papa Franjo propustio zaustaviti seksualno zlostavljanje, što je problem koji desetljećima pogađa Crkvu, dakle puno ranije nego li je aktualni papa izabran.

Papa Franjo našao se na udaru kritika zato što je branio čileanskog biskupa koji je svojevremeno bio optužen za prikrivanje seksualnog zlostavljanja.

U svome pismu papa Benedikt odbacio je sugestije konzervativaca o tome da Franjo nema dovoljno akademskih kvaliteta te je, upravo suprotno, svog nasljednika nazvao “čovjekom dubokog filozofskog i teološkog znanja” i pozdravio postojanje “unutrašnjeg kontinuiteta dva pontifikata”.

No, s tim se ne slažu na konzervativnom blogu Rorate Caeli, vrlo kritičnom prema papi Franji. “Jedini kontinuitet je u tome što su obojica kršteni”, napisali su.

Izvor: Agencije