Benitez zvanično novi trener Real Madrida

Rafael Benitez imenovan je za novog trenera Real Madrida, te je potpisao trogodišnji ugovor, objavio je u srijedu najtrofejniji španski nogometni klub.

Benitez je naslijedio Carla Ancelottija, koji je dobio otkaz nakon što je Real sezonu završio bez trofeja.

Potpredsjednik madridskog Reala, Eduardo Fernandez de Blas potvrdio je u nedelju da će naredni trener Madriđana biti Benitez, a danas ta saradnja i ozvaničena.

“Do prije tri dana Ancelotti je bio najbolji trener na svijetu, kao što je to bio do prije dvije godine Jose Mourinho, a od ove nedjelje pa nadalje to će biti Benitez”, kazao je De Blas.

Utrka za trofeje

Ancelotti je dobio otkaz u Realu godinu dana pošto je s njim osvojio tiutlu prvaka Evrope, desetu u historiji madridskog kluba.

Prema dosta standarda, Ancelotti je uradio dobar posao – prošle sezone je osvojio treće mjesto u Primeri, a u utrci za trofej bili su do samog kraja sezone.

Osvojili su lani dvostruku krunu – prvo su “Kraljevi” osvojili Kup kralja, da bi potom došli do dugo željene La Decime – desete titule najboljeg u Ligi prvaka.

Međutim, ove sezone su ostali bez trofeja: u Primeri su završili kao drugi, a u Ligi prvaka su eliminirani u polufinalu.

U Kupu kralja savladao ih je gradski rival Atletico Madrid u šesnaestini finala.

Na početku trenerske karijere Benitez je vodio B tim Reala, potom je sa Valencijom dva puta bio prvak Španije te je osvojio Kup UEFA-e.

U ljeto 2004. preuzeo je Liverpool u kojem je proveo šest godina i s kojim je osvojio Ligu prvaka.

Nakon toga uslijedile su manje uspješne epizode u Interu i Chelseaju, a od 2013. vodio je Napoli, s kojim je prošle sezone osvojio talijanski Kup.

Novi trener Reala je tokom karijere vodio Napoli, Chelsea, Inter, Liverpool, Valenciju, CD Tenerife, CF Extremaduru, Osasunu i Real Valladolid.

Izvor: Agencije