Bennett: Ako se Palestinci oslobode, odlazim

Bennettova stranka zauzima 12 od 120 mjesta u Knessetu (Getty Images)

Ako se oslobodi 30 palestinskih zatvorenika napustit ću koaliciju, izjavio je Naftali Bennett, izraelski ministar ekonomije i lider ultradesničarske stranke Hebayit Hayehudi (Jevrejska kuća), koja je jedna od koalicionih partnera izraelske Vlade, javlja novinar Agencije Anadolija.

“Vodeći ljudi partije okupili su se i donijeli odluku o istupanju stranke iz koalicije u slučaju oslobađanja onih koji su ubili izraelske državljane”, napisao je Bennet na svom Facebook profilu.

Bennett je i ranije izjavio da će napustiti vladajuću kolaliciju, a njegova pratija zauzima 12 od 120 poslaničkih mjesta u izraelskom parlamentu Knessetu.

Pristup konvencijama

Ranije su Ujedinjeni narodi saopćili kako su ocijenili da su palestinski zahtjevi za pristup međunarodnim sporazumima i konvencijama u skladu s međunarodnim procedurama, prenose agencije.

Ove zahtjeve je generalnom sekretaru UN-a predao 2. aprila palestinski predstavnik u UN-u Riyad Mansour.

Pravne službe UN-a su “utvrdile kako su instrumenti za priključenje dobro napisani”, objasnio je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

U skladu s procedurom, sekcija UN-a za sporazume obavijestila je o tome države članice.

“Svaka država članica treba se izjasniti o pravnim problemima koje bi mogla izazvati ovakva pristupanja”, navode iz saopćenja.

Izvor: Agencije