Beograd, centar rješavanja svjetskih pitanja

Sergej Lavrov je otkazao put u Istanbul zakazan za srijedu (EPA)

Beograd će iduće sedmice biti centar diplomatskih razgovora povodom najnovije krize nastale poslije obaranja ruskog aviona i napada u Parizu, jer će se svjetski zvaničnici okupiti na sastanaku Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), koji se održava trećeg i četvrtog decembra.

Taj skup se podudario sa zaoštravanjem krize i rasta tenzija u međunarodnim odnosima, a već ima najava kako će to biti prilika da se o svim otvorenim pitanjima diskutuje u glavnom gradu Srbije, prenosi Tanjug.

Tako je visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost EU Federica Mogherini dogovorila sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom sastanak na marginama predstojećeg skupa u Beogradu, kako bi razmotrili aktuelne događaje i borbu protiv terorizma.

Mogherini je u telefonskom razgovoru sa Lavrovom naglasila značaj objedinjavanja i koordiniranja napora u borbi protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL), saopćila je Evropska služba za vanjsku akciju.

Lavrov i Mogherini su se složili kako je potrebno očuvati diplomatski put za rješavanje sirijske krize otvoren u Beču i nastaviti u skladu sa rokovima i planom dogovorenim na posljednjem sastanku Međunarodne grupe za podršku Siriji, a koji, kako je ocijenjeno, predstavlja najefikasniju bazu za efikasnu borbu protiv ISIL-a na terenu.

Moguć sastanak Cavusoglua i Lavrova

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu i Lavrov složili su se u srijedu u telefonskom razgovoru kako bi se mogli sastati u Beogradu naredne sedmice, saopćio je jedan turski zvaničnik nakon što je Turska oborila ruski borbeni avion.

Na tom sastanku najavljeno je i učešće državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Johna Kerryja.

Lavrov, koji je otkazao put u Istanbul zakazan za srijedu, izjavio je kako Rusija smatra obaranje aviona planiranim činom, te da će Moskva “ozbiljno razmotriti” svoje odnose sa Ankarom.

Britanska novinska agencija je prethodno prenijela izjavu glasnogovornice Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marije Zaharove, koju je citirala ruska novinska agencija Interfax, da Lavrov tokom telefonskog razgovora koji je vodio sa Cavusogluom nije prihvatio nijednu od brojnih ponuda za održavanje susreta.

Reakcije zvaničnika

Lavrov je poručio da Rusija nema namjeru ratovati sa Turskom, da prijateljski odnosi između dva naroda ne zavise od političara, ali da poslije obaranja ruskog aviona SU-24 bilateralni odnosi mogu biti ozbiljno revidirani.

On je ocijenio kako napad na ruski borbeni avion liči na planiranu provokaciju, prenio je TASS.

Prema riječima Lavrova, turski ministar izrazio je saučešće i žaljenje zbog incidenta, ali je istovremeno pokušao opravdati akciju turskih zračnih snaga.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako njegova zemlja ne želi eskalaciju tenzija u odnosima sa Rusijom, ali je istakao da će uvijek braniti turske granice.

Turska je u utorak ujutro oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom, zato što je, kako tvrdi turska vojska, povrijedio zračni prostor Turske, iako je više puta upozoren, dok Rusija ističe da je avion bio iznad Sirije.

Izvor: Agencije