Beograd ima ‘ulice otvorenog srca’

Tradicionalna manifestacija “Ulica otvorenog srca” održana je u srijedu u centru Beorgada. Prikupljali su se slatkiši i igračke za djecu, bilo je uličnih igrača, svirača i glumaca. Ove godine, u okviru humanitarne akcije, prikupljala se pomoć i za najstarije građane Srbije.

Prvog januara Beograd izgleda ovako. “Ulicu otovrenog srca” i ove godine posjetile su hiljade građana. Ulični svirači Bogdan Gazazić i Stefan Lazarević sedmu godinu zaredom sviraju u Svetogorskoj ulici. Svoje srce ove godine otvaraju za zdravlje i ljubav.

“Zdravlja i ljubavi, čuvajte to, to vam je najbitnije”, poručio je Gazazić.

Među okupljenima je najviše bilo roditelja s djecom.

Za svu dječicu

“Prvenstveno za svoje dete, najviše, te za ljubav prema njemu, a i za sve ostale ljude i svu ostalu dečicu”, kaže Tijana Pavlović, stanovnica Beograda.

“Moja lična želja je da budem više sa svojom decom, jer sin mi je porastao, a nisam ni primetio”, rekao je Ivica Dačić, stanovnik Beograda.

Šećerna vuna i jabuke… Uličnih prodavaca je bilo na svakom koraku. Bilo je i novih vašarskih proizvoda.

“Stavim pištalju na jezik, nakvasim je jedan minut i onda je prislonim na nepce – ne prodajem ovima što je gutaju – i onda duvam vazduh na nju”, kaže snaližljivi prodavač.

Koliko je?

“200 dinara.” (1,7 eura)

Organizatori vjeruju da ovom akcijom povezuju ljude i šire svijest o činjenju dobra.

“‘Ulica otvorenog srca’ organizuje se od 1988. godine. U poslednjih nekoliko godina ova manifestacija dobila je i svoj humanitarni karakter”, izvještava iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Niske penzije

Ove godine se ukazuje na potrebu brige o starima. Prikupljat će se novac za aparate, uz pomoć kojih će stariji građani 24 sata imati kontakt s centrom za pružanje pomoći.

“Na svaki način pokušavamo da pomognemo starim osobama prodajom majci, kecelja, cegera, šolja, pregača i da upoznamo ljude sa akcijom o čemu se radi, jer su starije osobe prilično zapostavljene”, izjavio je Darko Kokoruš, radijski voditelj.

A stari ukazuju na svoj najveći problem – nisku penziju, što, kako kažu, ne može promijeniti nijedna humanitarna akcija.

“Znate kako, svi se žale da su penzije male… Uopšte i odnos u prevozu mlađega sveta, stalno protiv tih penzija… Onda se osećate malo poniženim, otuđenim”, kažu Mirjana i Konstantin Matić, stanovnici Beograda

“Ulicu otvorenog srca” ove godine imaju i druge beogradske opštine.

Izvor: Al Jazeera