Beograd: Novinari napustili skup zbog Vučića

Aleksandar Vučić, Konferencija, SEEMF
Tijekom Vučićevog obraćanja, skup su u znak prosvjeda napustili novinari KRIK-a, CINS-a, BIRN-a (Tanjug)

Globalni uvjeti za profesionalno novinarstvo se pogoršavaju, prostor za medijske slobode i istraživačko novinarstvo se sužava, a sve više novinara izloženo je napadima i stradanju, poručeno je u ponedjeljak navečer na konferenciji Medijskog foruma Jugoistočne Europe.

Na dvodnevnoj konferenciji SEEMF, koja se održava pod nazivom “Mediji u Evropi: Spremni za krizno izveštavanje – Današnje poslovanje medija u smislu međunarodne krize i konflikata”, istaknuto je da je sloboda medija ugrožena od autoritarnih režima, ali i da je potreba da se održi neovisno okruženje za rad medija.

Sudionici su naveli da je 2016. bila godina krize, navodeći Brexit, napade u Francuskoj, vojni puč u Turskoj, neizvjesnost u političkom smjeru SAD-a, migracije, kao i zamor od proširenja EU-a.

Predstavnik Fondacije Konrad Adenauer Christian Spahr rekao je da je nacionalizam u porastu, a da su otvorena društva u poziciji braniti se, ističući da je kvalitetno novinarstvo važno i za građane i za donošenje važnih političkih odluka.

Utjecaj na uređivačku politiku

Spahr je naveo kako ankete pokazuju da je novinarstvo i dalje posao koji je san mnogih studenata, ali da polovica procenjuje da neće ostati u toj profesiji.

Navodeći da živimo u svijetu gdje je sve više ugrožena sloboda medija i gdje se mnogi novinari suočavaju s problemima, veleposlanik Švicarske u Srbiji Philippe Guex je naveo da jugoistočna Europa nije u tome izuzetak.

Pozivajući se na preporuke Europske komisije, Guex je naveo da je od najvećeg značaja uspostaviti mehanizme koji trebaju spriječiti ekonomski i politički utjecaj na uređivačku politiku, omogućiti sigurnost svih novinara, uključujući razrješavanje svih pokušaja napada, prijetnji i zastrašivanja.

Guex je istaknuo i da se regulatorna tijela i novinarske udruge trebaju više angažirati u zaštiti etičkih standarda.

Šef Misije OESC-a u Srbiji Andrea Orizio rekao je kako je jasno da živimo u vremenu višestruke krize s kojom se borimo i suočavamo te da je na žalost prva žrtva svake krize istina.

Oriczo je rekao da je prošlog tjedna Oksfordski rječnik riječ “zastrašujuće” proglasio za riječ godine te da to govori mnogo o vremenu u kojem živimo.

“Uloga medija je golema i sloboda izražavanja je ključna”, istaknuo je Orizio i naveo da je točno i blagovremeno izvještavanje važno, ne samo u kriznim vremenima, već i za svako demokratsko društvo.

Dio novinara otišao zbog Vučića

OESC, rekao je on, pruža podršku za stvaranje okruženja za normalno funkcioniranje slobodnih i neovisnih medija.

Sudionicima konferencije obratio se i premijer Aleksandar Vučić, koji je rekao da je su za Vladu Srbije medijske slobode vrlo važne.

Tijekom Vučićevog obraćanja, skup su u znak prosvjeda napustili novinari KRIK-a, CINS-a, BIRN-a iz Beograda, kao i Centra za istraživačko novinarstvo iz Podgorice i Magločistača iz Subotice.

Predsjednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović je ranije otkazao sudjelovanje zbog najavljenog obraćanja premijera, kojeg smatra odgovornim za pad medijskih sloboda.

Na konferenciji su govorili i urednici i novinari srpskih medija, predstavnici novinarskih udruga, kao i bivši ministar vanjskih poslova Italije Franco Frattini.

Izvor: Agencije