Beograd: Odgođen početak ponovljenog suđenja sedmorici žandarma

Napad se desio na Paradi ponosa 2014. godine (AP)

Pred Višim sudom u Beogradu danas je za 18. oktobar odložen početak ponovljenog suđenja sedmorici žandarma zbog fizičkog napada na braću tadašnjih premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojicu pripadnika vojne policije tokom održavanja Parade ponosa 2014. godine.

Do odlaganja je došlo jer Tužilaštvo nije preciziralo optužnicu nakon odluke Apelacionog suda, kojom je Rade Matić pravosnažno oslobođen optužbi.

Apelacioni sud u Beogradu je u junu ukinuo prvostepenu presudu kojom su u decembru 2017. godine žandarmi bili osuđeni na uslovne kazne zatvora od po šest i osam meseci. Tada je, mađutim, potvrdio oslobađajuću presudu komandantu ovog žandarmerijskog voda Radetu Matiću i pravosnažno ga oslobodio optužbi kojima se teretio da nije preduzeo mjere da spriječi napad. 

U toku ponovljenog suđenja, po nalogu Apelacionog suda, Viši sud će morati da otkloni bitne povrede krivičnog postupka zbog kojih je presuda ukinuta.

Negirali krivicu

Tako će morati da u potpunosti riješi predmet optužbe, da navede jasne razloge o činjenicama koje su predmet dokazivanja, da sasluša neposredne starješine okrivljenih o činjenicama da li je upućen poziv za pomoć, kakva su bila njihova ovlaštenja u pogledu osiguranja skupa visokog rizika, kao i da raspravi druga pitanja na koja je Drugostepeni sud ukazao.

Ukinutom presudom na šest mjeseci zatvora, uslovno na dvije godine, bili su osuđeni Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić i Mitar Milosavljević. Na osam mjeseci uslovno osuđen je Dragan Savić.

Tokom suđenja koje je počelo 30. aprila 2015., žandarmi su tvrdili da su 28. septembra 2014. postupili po zakonu i da nisu počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Izvor: Agencije