Beograd: Otvoren drugi most na Dunavu

Premijeri Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Li Keqiang, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, svečano su danas otvorili Pupinov most, koji povezuje Zemun i Borču na Dunavu, zajedno sa pristupnim saobraćajnicama dugim 10 kilometara.

Dvojica premijera su otvorili most u prisustvu mnogobrojnih građana i zvaničnika.


Veliki broj građana prisustvovao je otvaranju mosta
[Srđan Ilić/Tanjug]

Već odomaćenog naziva “Kineski”, most preko Dunava koji je dobio ime po poznatom srpskom naučniku Mihajlu Pupinu, gradila je kao glavni izvođač kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC), a dio je Sjeverne magistralne tangente koja će povezati Koridor 10 sa Zrenjaninskim putem i izmjestiti teretni saobraćaj iz centra Beograda.

Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine.

Novi most je dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metara i visok 22,8 metara. Glavni raspon mosta je dug 362 metra.

Most ima šest saobraćajnih traka i pješačko-biciklističke staze sa obje strane.

Nakon 79 godina

Beograd je nakon 79 godina, kada je otvoren Pančevački most, dobio drugi most na Dunavu.

Za saobraćaj su otvorene pristupne saobraćajnice od tzv. “Lakat krivine” u Zemuna do Zrenjaninskog puta, zajedno sa Zrenjaninskom petljom.

Pristupne saobraćajnice će ukupno biti duge 21,6 kilometara i dio od Zrenjaninskog puta do Pančevačkog puta bit će završen u septembru 2015. Taj most će biti veza sa putnim Koridorima 10 i 11.

Otvaranjem Pupinovog mosta put od Zemuna do Borče skraćen je za gotovo 30 kilometara.

Ukupna vrijednost mosta sa pristupnim saobraćajnicama je gotovo 260 miliona dolara, a od tog iznosa 85 posto kreditira kineska Exim banka, dok preostalih 15 posto osiguravaju država Srbija i Grad Beograd.

Izvor: Agencije