Beograd pita EU: Zašto Katalonija i Kosovo nisu isto

Katalonska kriza ujedno je i pitanje upravljanja u 'dobu ljutnje' (EPA)

Službeni Beograd obratit će se Europskoj komisiji povodom stava da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti, najavljeno je iz ureda srbijanske premijerke Ane Brnabić.

Nakon konzultacija koje su održane kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, srbijanske vlasti odlučile su u Bruxelles uputiti pismo u kojem će tražiti odgovor na nekoliko pitanja, a prije svega – “da li za EU važi jedno međunarodno pravo ili postoji neko drugo međunarodno pravo koje važi za sve ostale države koje nisu članice EU”, prenosi Tanjug.

Konzultacije kod Vučića su održane nakon što je Europska komisija ocijenila da je katalonski referendum nelegalan, ali i da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti. Prema stavu Komisije, ti slučajevi nisu usporedivi zato što je Španjolska članica EU.

“Jako nas iznenadio stav Evropske komisije i sve ono što je govorio njen portparol. Hteli smo da vidimo kako da reagujemo u smislu šta sve dalje treba da pitamo Komisiju”, rekla je Brnabić novinarima.

Među pitanjima će, kako je navela, biti i “važi li međunarodno pravo za EU ili postoji neko drugo međunarodno pravo koje važi za sve ostale države koje nisu članice EU, odnosno postoje li neke norme i standardi koje važe za sve države”.

Najavila je i kako će pismo biti proslijeđeno i svim državama koje nisu priznale Kosovo, ali i onima koji su ga priznali, vjerujući da “možda imaju neke odgovore za Srbiju”.

Specifičan kontekst sa specifičnim razlozima

Prenijela je i razmišljanja Europske komisije, koje smatra spornima, a po kojem je Bruxelles rekao kako je “priznanje nezavisnosti Kosova bila pozicija usvojena od strane različitih deklaracija i rezolucija UN-a i drugih organizacija međunarodne zajednice”.

“Koja je, makar jedna, od tih deklaracija ili rezolucija UN, a na osnovu kojih je neko smatrao da ima pravo da prizna jednostranu nezavisnost. Mi nismo svesni ni jedne takve, pa mogu da nam kažu da su pogrešili ili da nam kažu da postoji neka, a da mi nismo toga svesni”, rekla je Brnabić.

Govoreći o objašnjenju Komisije po kojem “slučaj s Katalonijom ima specifičan kontekst sa specifičnim razlozima”, Brnabić je rekla da “u svakoj zemlji postoji i specifičan kontekst, kao i specifični razlozi”.

“Najviše ću insistirati na objašnjenju kako to pitanje referenduma reguliše ustav Španije i kako po tom ustavu glasanje nije bilo legalno. Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost niti je bilo referenduma, niti je to bilo legalno sa pozicije Ustava ni tadašnje SR Jugoslavije ni Ustava Srbije. Zašto je to sada drugačije”, upitala je Brnabić.

Na pitanje na koji drugi način Srbija može razgovarati, zaključno je rekla: “Ili mogu da kažu da za Srbiju ne važe isti standardi, da ne važi međunarodno pravo i norme koje važe za sve druge države ili, pretpostavljam, da mogu da kažu: ‘Izvinite, pogrešili smo, izvinjavamo se srpskoj državi i narodu’. Ili da pričamo o tome da li ta nezavisnost Kosova stoji i o tome da se povlači proglašenje nezavisnosti”.

Izvor: Agencije