Beograd traži autonomiju za Srbe na Kosovu

Skupština Srbije usvojila je u noći sa subote na nedjelju većinom glasova Rezoluciju o Kosovu, čija je osnova platforma kojom Srbija “posebno insistira” na uspostavljanju Autonomne zajednice srpskih opština na Kosovu.

Kako je iz Beograda javio reporter Al Jazeere Marko Subotić, nakon debate, koja je trajala više od 14 sati, Rezolucija je usvojena u jedan ujutro u nedjelju sa 175 glasova.

Protiv Rezolucije je bilo 19 poslanika, nije bilo uzdržanih i dvoje poslanika nije glasalo.

Poslanici nisu usvojili ukupno 15 amandmana demokrata i poslanika Demokratske stranke Srbije, dok je jedan amandman DS povukla.

Rezoluciju su podržali poslanici vladajuće koalicije, demokrate, Savez vojvođanskih mađara i poslanički klub Srpski pokret obnove-Demohrišćanska stranka Srbije, a protiv su glasali poslanici DSS-a.

Zvanična Priština nije željela komentirati posljednje političke poteze Srbije, kao ni Brisel, koji ističe važnost nastavka dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije.

Bez priznanja nezavisnosti Kosova

Tekst Platforme o Kosovu, na koju se poziva Rezolucija, u nedjelju je objavljen na portalu Vlade Srbije, nakon što je s tog dokumenta ranije skinuta oznaka državne tajnosti.

Platforma predviđa uspostavljanje Autonomne zajednice srpskih opština na Kosovu.

Kako se navodi u Platformi, ovu zajednicu bi činile teritorijalna autonomija četiri srpske opštine na sjeveru Kosova i druge opštine sa većinskim srpskim i manjinskim stanovništvom.

“Srpska strana predlaže podelu Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija na nekoliko regiona, od kojih bi jedan zaseban predstavljala Autonomna zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji”, navodi se u platformi.

Predloženo je formiranje dvodomne Skupštine, u kojoj bi gorni dom predstavljao Dom regiona i vjerskih zajednica, a donji dom bi bio Dom građana.

“Izvorne nadležnosti i elementi unutrašnjeg uređenja Autonomne zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji biće usaglašeni kroz politički dijalog”, navodi se u Platformi.

Kako se navodi u Platformi, Srbija smatra da takva autonomija podrazumijeva postojanje izvornih nadležnosti u brojnim oblastima, uključujući porsvjetu, zdravstvo i prostorno planiranje.

U oblasti pravosuđa, predviđa se autonomija tužilaštva u prvom i sudstva u prvom i drugom stepenu, a predloženo je da se formira autonomna policija, koja bi bila dio kosovske policije.

U Rezoluciji, kao i u Platformi, se navodi da Srbija “ne priznaje i nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova”.

U nastavku pregovora s Prištinom, predstavnici Srbije će buduće sporazume postizati u skladu sa stavovima i osnovnim ciljevima Rezolucije.

Trajni mir

U Rezoluciji se navodi da će predstavnici Srbije kroz pregovore “težiti iznalaženju sporazumnog i sveobuhvatnog rešenja” za Kosovo, koje mora biti “čvrsta osnova za izgradnju trajnog mira i dostizanje pune bezbednosti”.

“Republika Srbija spremna je da učini dodatne ustupke radi prevladavanja trenutnog stanja u odnosima između srpskog i albanskog naroda. Istovremeno, Republika Srbija nije spremna da čini dodatne ustupke koji bi mogli da dovedu do ugrožavanja njenih državnih i nacionalnih interesa”, navodi se u Rezoluciji.

Dodaje se da zvanični Beograd pristupa dijalogu s Prištinom svjestan značaja koji bi postizanje obostrano prihvatljivog rješenja imalo u kontekstu dalje i ubrzane integracije cijelog Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao da je zadovoljan što su opozicija i vlast, kao nekada, pronašli zajednički jezik i zato što iza Rezolucije koja je usvojena stoji ozbiljna platforma koja je ograničava, prenosi Tanjug.

Svi koji budu u ime Srbije pregovarali s Prištinom imat će u rukama Rezoluciju i saznanje da moraju Skupštini podnijeti izvještaj kako su pregovarali, rekao je Nikolić.

‘Zeleno svjetlo’ za pregovore

Kako je za Al Jazeeru kazao Nenad Đurđević, koordinator beogradskog Foruma za etničke odnose, postoje tri glavne razlike između neformalnog nacrta i usvojene Rezolucije.

Rečenica koja uslovljava nastavak tehničkih razgovora je sklonjena i stav da “ništa nije dogovoreno prije nego što je sve dogovoreno”. Također, više nema zahtjeva da sigurnost građana garantiraju vojske Srbije i Albanije.

Govoreći o zahtjevu za autonomiju, Đurđević je rekao da je Rezolucijom predstavljena idealna slika onoga kako Beograd vidi položaj kosovskih Srba.

“Krajnji cilj je na koji način naći prelazno, a onda i dugoročno rešenje za sever Kosova. To je glavna tema oko koje će se lomiti koplja”, rekao je Đurđević.

“Imajući u vidu realno stanje na Kosovu, pogotovo južno od Ibra, teško je zamisliti da se stvar može vinuti u ovom pravcu. Ali, sada svi znamo šta je stav Republike Srbije i moći će da se napravi jedan kosntruktivan razgovor o tome šta je budućnost severa Kosova.”

On je rekao da sada pregovarači imaju zeleno svjetlo da mogu slobodnije, s podrškom Parlamenta, nastaviti pregovore u Briselu.

Izvori: Al Jazeera i agencije