Beograd: Tužilaštvo traži pritvaranje huligana iz Hrvatske

Tužilaštvo je tražilo da im se pritvor odredi zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i uznemirenja javnosti (Al Jazeera)

Beogradsko Više javno tužilaštvo saslušalo je danas huligane iz Hrvatske koji su u srijedu učestovali u neredima tokom utakmice Crvena zvezda – Partizan u Beogradu, nakon čega je predložilo sudu da im odredi pritvor, prenosi agencija Tanjug.

Kako je za ovu agenciju kazala glasnogovornica Tužilaštva Tatjana Sekulić, svi osumnjičeni branili su se šutnjom, te precizirala da je danas ispitano pet osumnjičenih, dok je šesti još u bolnici.

Pritvor je, međutim, predložen za svih šest osumnjičenih, a o prijedlogu za pritvor u narednim satima odlučit će sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu.

“Svi se terete za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi i svi su strani državljani”, dodala je Sekulić.

Tužilaštvo je tražilo da im se pritvor odredi zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i uznemirenja javnosti.

Identitet uhapšenih

Beogradski dnevnik Blic ranije danas prenio je da su uhapšeni državljani Hrvatske Ivan Mišković, Stjepan Mihovilović, Hrvoje Baković, Jakov Podrug, Ante Firić i Damir Tovarović.

Firić je, kako piše taj dnevnik, u masovnoj tuči na južnoj tribini stadiona zadobio nagnječenje mozga i završio na beogradskoj Vojnomedicinskoj akademiji (VMA), a u Hrvatskoj je, navodno, poznat po kriminalnim radnjama.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer je izjavio da će svi izgrednici biti krivično gonjeni, bez obzira jesu li državljani Srbije ili Hrvatske, dok je danas iz kubanske prijestonice Havane poručio da je na utakmici Partizan – Crvena zvezda neko “kriminalce pustio s lanca” i da je sada vrijeme da ih neko “priveže”.

Dodao je da su neki od njih već počeli govoriti da su dobili novac i koliko su novca dobili da u tome učestvuju. Upitan hoće li neki biti pušteni ili deportovani, napomenuo je da će imati priliku da se “odmore od svojih brojnih aktivnosti”.

Izvor: Agencije