Beograd: Umanjene kazne za ubistvo Tatona

Taton je preminuo 2009. godine od rana dobijenih prilikom napada u Beogradu (EPA)

Apelacioni sud u Beogradu prepolovio je kazne osuđenima za učešće u ubistvu francuskog državljanina Brica Tatona u Beogradu 2009. godine, preinačivši presudu Višeg suda.

Kolovođama napada koji su i dalje u bjekstvu, Ðorđu Preliću i Dejanu Puzigaći kazne su smanjene sa 35 na 15, odnosno sa 32 na 14 godina zatvora. Za njima su raspisane međunarodne poternice.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda, 14 napadača na Tatona dobilo je ukupno 123 godina zatvora, umjesto prvobitnih 240.

Ljubomiru Markoviću i Ivanu Grkoviću kazne su smanjene sa 30 na 13 godina zatvora.

Preinačenjem ranije presude Višeg suda u Beogradu na po osam i po godina zatvora pravosnažno su osuđeni Branimir Četnik i Vladan Suvajac, koji su ranije bili osuđeni na 14 godina zatvora, dok je Milanu Vujoviću ista kazna smanjena na osam godina zatvora.

Smanjenjem kazni sa 14 i 12 godina zatvora, Apelacioni sud je pravosnažno osudio na po sedam godina zatvora Jovana Karbića, Dragana Tomasovića, Stefana Veličkovića, Milana Tarlaća i Bojana Matijevića.

Odgovarajući značaj

Stepi Petroviću kazna je smanjena sa pet na četiri godine zatvora, na koliko je Dejanu Stankoviću potvrđena kazna.

Vladimiru Boškoviću potvrđena je uslovna osuda od osam mjeseci zatvora sa rokom provjere od dvije godine jer je izvršio krivično djelo pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela.

Viši sud u Beogradu je preinačenom presudom 25. januara 2011. osudio 14 navijača Partizana na ukupno 240 godina zatvora zbog teškog ubistva navijača francuskog nogometnog kluba Toulousea Tatona u Beogradu 2009. godine, neposredno pred početak utakmice domaćeg Partizana i gostiju iz Francuske.

Po nalaženju Apelacionog suda, u pogledu odluke o kazni, prvostepeni sud je pravilno imao u vidu sve okolnosti koje su od značaja za odmjeravanje kazne, ali za najveći broj okrivljenih nije dao odgovarajući značaj zbog čega je prvostepena presuda u odnosu na ove okrivljene preinačena, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Taj sud smatra da se tako odmjerenim kaznama u potpunosti ostvaruje svrha kažnjavanja.

Što se tiče žalbe punomoćnika oštećenih (Tatonovih roditelja) ona je odbačena kao nedozvoljena, imajući u vidu da je postupak vođen po zahtjevu javnog tužioca, te da oštećeni presudu može pobijati samo u pogledu odluke o troškovima, o čemu nije riječ u konkretnom slučaju, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Apelacioni sud je posle javne sjednice po žalbama krajem oktobra utvrdio da su osuđeni kao suizvršioci počinili krivično djelo teško ubistvo jer su 17. septembra u Beogradu na Obilićevom vencu, u stanju uračunljivosti, svjesni svog djela i njegove protivpravnosti, pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, ubili Tatona.

Palice i maske

Napad na navijače francuskog Toulousea, među kojima je bio i Taton, organizovali su vođa navijačke krupe „Alkatraz“ Ðorđe Prelić, zatim vođa navijačke grupe „Iriducibili“ Ivan Grković i Ljubomir Marković, jedan od vođa „Alkatraza“, te vođa grupe „Rebels“ Dejan Puzigaća.

Oni su pozvali mobilnim telefonima ostale okrivljene i druge nepoznate navijače i svi su se našli 17. septembra 2009. u Terazijskom parku, gdje je Puzigaća podijelio baklje i palice, a Vladan Suvajac (22) hirurške maske, da bi prikrili lice, podijelili su se u više grupa i krenuli ka Obilićevom vijencu.

Prelić, Marković, Grković i Puzigaća nastavili su da koordiniraju napad na francuske navijače mobilnim telefonima i svima su saopćili da se oni nalaze u Irish pubu na Obilićevom vijencu.

Prelić i Marković sjedeli su u kafiću „Zuzus“ pored „Irish puba“ i pratili okupljanje svojih navijača.

Nakon što su se iz više različitih ulica i pravaca navijači skupili na Obilićevom vencu, uz povik „Tuluz, Tuluz“, što je, prema riječima sudije, bio znak za početak napada, optuženi i druga za sada nepoznata lica počeli su da francuske navijače udaraju bakljama, drvenim palicama, flašama i drugim predmetima od čega su pojedini navijači Toulousea zadobili lakše tjelesne povrede.

Brojne povrede

Optuženi su potom opkolili Tatona, tukli ga nogama i rukama dok je ležao na trotoaru, gađali ga pepeljarama i čašama i udarali palicama i bakljama.

Potom su ga odvukli, pritisli na ogradu stepeništa i namjerno ga bacili sa visine od 4,28 metara u prostor između stepeništa i garaže, a potom se razbježali u raznim pravcima.

Tatonu su tom prilikom nanijete teške povrede glave i brojne druge povrede, koje su, 12 dana kasnije, izazvale njegovu smrt.

Taton je preminuo u Kliničkom centru Srbije.

Svim osuđenima je produžen pritvor do pravosnažnosti presude, a vrijeme koje su proveli u pritvoru uračunato im je u kaznu zatvora.

Sud je Tatonove roditelje, kao oštećene u ovom postupku, uputio da svoj oštetni zahtjev od 200.000 eura ostvare u parničnom postupku.

Izvor: Agencije