Beograd: Usvojena rezolucija o Kosovu

Prijedlog rezolucije o osnovama za razgovore s institucijama Kosova i platforma iz koje je proistekao taj dokument usvojeni su u srijedu na zajedničkoj sjednici predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i Vlade Srbije.

“Srbija je na sednici Vlade pokazala da može da stane iza dokumenta jednoglasno, uz sva ograničenja koje svako od nas ima kada je reč o Kosovu”, rekao je Nikolić na konferenciji za novinare.

Zajednička sjednica Vlade Srbije i Nikolića o platformi i rezoluciji o Kosovu, koja bi zatim trebala biti proslijeđena Skupštini na usvajanje, počela je oko 10:15 sati.

Nikolić je poslije sjednice izjavio da on i Vlada Srbije na Kosovo gledaju isključivo u okviru Ustava i najavio donošenje posebnog zakona o Kosovu.


Anne Marie Ćurčić uživo iz Beograda

“Ja Kosovo i Metohiju ne vidim kao nezavisnu državu, Vlada Srbije ga ne vidi kao nezavisnu državu, ni današnja opozicija, tako da o tome u celoj Srbiji nema dileme”, poručio je Nikolić u srijedu.

Na pitanje da li je zadovoljan, budući da su iz platforme izbačena dva navoda koja se tiču pregovora sa Prištinom, Nikolić je rekao da je dogovor bio da on uputi inicijalni akt koji bi, zatim, prošao “različite filtere”.

Nikolić je dodao da izmjena ima, ali da je suština ostala potpuno ista.

“Ima ublažavanja ivice, da tako kažem i uklonjeni su delovi koji su mogli da budu tumačeni kao prestanak pregovora. Takve sumnje su morale da budu otklonjene”, kazao je Nikolić.

Obavezujuće za pregovorača

Vlada je ranije najavila da će na ovom sastanku usvojiti dva teksta – rezoluciju, obavezujući dokument o kojem će se izjašnjavati Parlament i drugi obavezujući dokument za koji nije bilo izvjesno da li će biti definiran kao platforma, uredba ili zaključak.

Taj dokument sadrži jasne instrumente za nastavak dijaloga, a bit će obavezujući za pregovarača – premijera Ivicu Dačića.

Dačić je nakon sjednice izjavio da je Srbija predložila način rješavanja pitanja “paralelnih institucija na Kosovu i Metohiji”. 

“Ako se kaže da ne treba institucije Srbije da budu na Kosovu i Metohiji, a šta će onda da bude? Koje institucije? Tamo ne postoje ni jedne ni druge i mislim da je greška što su Srbi na Kosovu i Metohiji slušali Beograd 13 godina i nisu napravili svoju vrstu autonomnosti i svoje institucije”, rekao je Dačić.

“Ovako razgovaramo o institucijama Srbije, a nama su potrebne institucije Srba koji žive na Kosovu i Metohiji”, rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Nikolićem.

Dačić je podvukao i da je ovo prvi put da je “Beograd predložio rešenje za paralelizam i paralizu institucija na Kosovu koje nije priznato kao nezavisna država, ali kome se priznaje celovitost teritorije po Rezoluciji 12 44”.

Cilj datum za pregovore

Prema Dačićevim riječima, ovim se dijalog ne zaustavlja, niti ograničava.

“Nastavljaju se naše aktivnosti i nama je cilj da dobijemo datum za otpočinjanje pregovora, jer se ne možemo uspešno boriti ako smo van tog procesa”, naglasio je Dačić.

Rezolucija se sastoji od pet tačaka – da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, da će dijalog s Prištinom biti nastavljen i da svaki pomak u dijalogu mora pratiti i napredak Srbije na putu eurointegracija, zatim tačku o rješavanju statusa sjevera Kosova, kao i o posebnim garancijama individualnih i kolektivnih prava za Srbe južno od Ibra.

Sjednica je, prema najavama čelnika vladajuće koalicije, trebala biti održana u utorak, ali formalno nije ni zakazana zbog usaglašavanja konačne verzije dokumenata.

Kako je iz Beograda javila reporterka Al Jazeere Anne Marie Ćurčić, rezolucija  će se naći pred poslanicima do kraja sedmice, najverovatnije u subotu.

“Ukoliko dobije zeleno svetlo Parlamenta, biće to 11. dokument o Kosovu koji je, u poslednjih 10 godina, usvojila Skupština Srbije”, kazala je ona.

Izvori: Al Jazeera i agencije