Beograd: Vjernici klanjali džumu ispred porušenog objekta

Više stotina ljudi sa djecom danas je klanjalo džumu ispred porušenog objekta Islamske zajednice Srbije u Zemun polju u Beogradu, a molitvu je nadgledala policija.

Zemunski imam Emin Zejnulahu ispred objekta je govorio o nastupajućem mjesecu ramazanu i o rušenju objekta i kazao da ne želi da vjeruje da svi građani Srbije na taj način misle o džamiji.

“Obavestio sam muslimane da ćemo džumu klanjati napolju, jer nema mesta unutra. Sutra je ramazan, molim Alaha da nas očisti od greha i ružnog govora. Ja se nadam da će nam vlast izgraditi novu džamiju, pošto su nam ovu nelegalno srušili. Verujem da će tako biti. Ako tako ne bude, onda je to jedna loša poruka za nas muslimane koji smo manjina ovde u Beogradu”, rekao je efendija Zejnulahu.

Mještani Zemun Polja rekli su da je prije i tokom rušenja bila isključena struja i, kako tvrde, nisu imali pristup internetu i mobilnoj mreži

On je rekao da će večeras na ulici klanjati i teravih-namaz, prenosi agencija Anadolija.

On je u razgovoru za Al Jazeeru rekao da rušenjem objekta Islamske zajednice u Zemun Polju vlasti nisu ispoštovale dogovor da se sruši samo krov i dio jednog sprata, za koji je Islamska zajednica predala zahtjev za legalizaciju.

Istaknuo je da su s predstavnicima nadležnih organa, koji su u četvrtak izašli na teren zbog rušenja, postigli dogovor da se ne dira dio objekta koji je u procesu ozakonjenja.

Osude iz regije

Rijaset Islamske zajednice u BiH izrazio je zabrinutost viješću o rušenju vjersko-kulturno-obrazovnog objekta u Zemun Polju.

IZ u BiH razumije potrebu da se provode zakoni Republike Srbije, ali insistira na tome da se moraju poštovati vjerske slobode svih građana.

“Već duže vremena IZ u BiH i međunarodne organizacije upozoravaju na probleme s kojima se susreću muslimani u Srbiji u ostvarenju osnovnih vjerskih prava kao što je pravo na okupljanje i izgradnju vjerskih objekata”, navodi se u saopćenju.

“Načinom na koji je ovaj vjerski objekt srušen i pored protivljenja građana u predramazanskim danima šalje se loša poruka i narušavaju nastojanja da se u Srbiji i regionu obnovi povjerenje. U Rijasetu IZ u BiH se nadamo da će se sinoćnja greška ispraviti i da će muslimani u Srbiji i njene vlasti čim prije iznaći rješenje kako bi se omogućila legalna izgradnja vjerskih objekata i džamija koje su već duže vremena potrebne vjernicima i čiju izgradnju oni traže godinama.”

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Crne Gore Rifat Fejzić u saopćenju je osudio ovaj čin. 

“Zatečeni smo i užasnuti rušenjem džamije u Zemun Polju. Danas, kada muslimani širom svijeta dočekuju Ramazan, vjernici Zemun Polja obilaze ruševine svoje bogomolje. Mislili smo da su rušenja i paljenja bogomolja zauvijek iza nas, ali nas je aktuelna vlast u Srbiji na način bez presedana razuvjerila.”

“Prevazišla je i samog ideološkog oca, koji se ipak nije usuđivao na ovakav vandalizam u mirnodopskim uslovima. Nema ljudskih prava bez slobode vjeroispovijesti niti slobode vjeroispovijesti bez vjerskih objekata. Bez sumnje uzrok rušenja džamije nije u nelegalnoj gradnji i poštovanju zakona već u nakaradnoj svijesti i mržnji rušitelja prema svemu različitom”, naveo je Fejzić u saopćenju.

Zejnulahu je istakao da je vjernicima onemogućen pristup objektu starog mesdžida, u kojem su dosad obavljali vjerske obrede, s obzirom na to da je dvorište puno ruševina nakon sinoćnje akcije građevinske inspekcije.

“Na ovaj način želimo poslati sliku svetu i pokušati uticati na vlasti da nam dodele dozvolu”, rekao je zemunski imam.

Također je rekao da će Islamska zajednica tražiti od vlasti da joj dodijele plac i izgrade džamiju kako bi se iskupile za rušenje mesdžida uoči ramazana, mjeseca posta, koji nastupa večeras.

Zejnulahua je sinoć privela policija kad je pokušao spriječiti akciju građevinske inspekcije. Za Al Jazeeru je izjavio da su mu prijetili da će ga oderati i da su ga odveli u stanicu u lisicama.

Isključena struja 

Mještani Zemun Polja rekli su da je prije i tokom rušenja bila isključena struja i, kako tvrde, nisu imali pristup internetu i mobilnoj mreži.

Općina Zemun saopćila je da je bespravno započeti objekat Islamske zajednice u naselju Zemun Polje srušen jer je Islamska zajednica, kao investitor, bez dozvole gradila objekat u Kurirskoj ulici 41, oglušujući se o odluke građevinske inspekcije i krivične prijave.

“Radovi su nastavljani i nakon što je građevinska inspekcija Gradske opštine Zemun više puta zatvarala gradilište i podnela više krivičnih prijava”, navodi se u saopćenju, prenose agencije.

Nakon što je građevinska inspekcija na osnovu Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o opštem upravnom postupku donijela Rješenje o uklanjanju nelegalnog objekta i Zaključak o dozvoli izvršenja navedenog Rješenja i dostavila ih investitoru, koji je nastavio s izvođenjem bespravnih radova, izvršeno je rušenje bespravno započetog objekta, dodaje Opština.

Molitvu je nadgledala policija

Izvor: Al Jazeera i agencije