Beograđani bez izlaza zbog švicarskog franka

Ispred Narodne banke Srbije u subotu se okupilo više od hiljadu građana, koji protestiraju zbog odluke te banke da ne posreduje u rješavanju problema građana zaduženih u švicarskim francima. Od države traže sistemsko rješenje. Mnogi od okupljenih zbog naglog jačanja švicarskog franka nisu imali novca da uplate posljednju ratu kredita.

“Ovim povećanjem kursa kredit prevazilazi mogućnosti koje mi imamo da ga vraćamo i očekujemo da država interveniše”, kaže korisnik kredita Zoran.

Ispred NBS-a je i korisnica kredita u švicarskim francima Violeta, koja kaže: “Situacija mi je očajna. Podigla sam kredit 2007, kada mi je rata bila 18.000, sada mi je 48.000, a dug veći nego što je bio na početku. Cela porodica, roditelji, svi su zarobljeni zajedno sa nama.”

Problem pogađa čitave porodice

Iz Udruženja bankarskih klijenata poručuju da država mora pomoći dužnicima, jer ovo prevazilazi problem pojedinca. Rata koju plaćaju sada je 2,5 puta veća nego na početku.

“Primeri kažu da, ako je neko imao ratu od 30.000 dinara, sada je ta rata 70.000 do 75.000 dinara. To je nemoguće otplatiti. Čitave porodice su uključene u otplatu tih kredita, ne samo one porodice koje su uzele stan na kredit, nego i rodbina. To je neizdrživo”, kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja Efektiva.

Okupljeni su ispred NBS-a ostavili kartonske ključeve i na taj način simbolično predali bankama svoje stanove, jer smatraju da je to u ovoj situaciji realan ishod. Stručnjaci su navodili dva moguća rješenja ovog problema – da se krediti u švicarcima konvertiraju u eure ili da se produži rok otplate.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera