Beogradski mediji: Hrvatska bez zaokreta oko povlačenja tužbi

Pusić: Hrvatska neće razmatrati povlačenje tužbe protiv Srbije prije nego što se riješe pitanja nestalih, ratnih zločina i opljačkane imovine (Pixsell)

Izjava hrvatske ministrice vanjskih i evropskih poslova Vesne Pusić da Hrvatska neće razmatrati povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) prije nego što se riješe pitanja nestalih, ratnih zločina i opljačkane imovine, ne predstavlja zaokret u hrvatskoj vanjskoj politici, a povlačenje tužbe i srbijanske protutužbe moguće je ako se uspostavi povjerenje te se o tome postigne sporazum, pišu beogradski mediji.

U beogradskom dnevniku Politika objavljeno je da, ako je suditi po izjavi ministrice Pusić, nema bitnog zaokreta nakon dolaska na vlast u Hrvatskoj Socijaldemokratske partije, bar kada je riječ o toj temi, te podsjeća da takav stav već mjesecima iznosi i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Bez promjena

U izjavi tome listu, potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac ističe kako je neizbježno rješavanje pitanja što ih je Pusić spomenula te da se ne može govoriti o promjeni u hrvatskoj vanjskoj politici.

“Nema zaokreta jer se i do sada o tome razgovaralo. Povlačenje tih tužbi treba tako učiniti da se ne ostavljaju nikakvi repovi, nikakav prostor za oponente”, kaže Pupovac.

Politika prenosi i mišljenje profesora na beogradskome fakultetu političkih nauka Predraga Simića, koji se slaže s Pupovcem da se ne može govoriti o promjeni u vanjskoj politici Hrvatske.

“U načelu, promena vlasti u jednoj zemlji retko znači i promenu vanjske politike. Izjavu Vesne Pusić ne shvatam kao zaokret. Ta vlada iskreno ima važnijeg posla nego što su odnosi sa Srbijom, ulazi u dosta tešku ekonomsku situaciju i ne verujem da će se žuriti povući poteze koji ih mogu dovesti u sukob s HDZ-om”, ocjenjuje Simić.

S druge strane, dnevnik Press piše kako je ministrica Pusić za taj list ponovila da povlačenje tužbe protiv Srbije ovisi o nekoliko važnih uvjeta i da se to neće dogoditi tako brzo. Pusić je, piše list, ocijenila da će biti dosta protivljenja s obje strane da se sporna pitanja riješe i da održavanje sukoba niskog intenziteta ne koristi građanima, ali koristi političkim izborima.

‘Odnos povjerenja’

Dodaje se kako je u hrvatskom ministarstvu vanjskih i evropskih poslova tom listu potvrđeno stav ministrice da za sada nema ništa od povlačenja tužbe protiv Srbije.

“Ministrica je dala vrlo jasnu političku ocjenu, što znači da u ovom trenutku nema govora o povlačenju tužbe”, prenosi list izjavu predstavnika ministarstva.

Srbijanski stručnjak za međunarodno pravo Vojin Dimitrijević za dnevnik Danas kaže da postoji mogućnost da Srbija i Hrvatska uzajamno povuku tužbe, ali samo ako se uspostavi odnos povjerenja i postigne sporazum o tome.

Srbija i Hrvatska bi se, smatra Dimitrijević, morale dogovoriti o svim spornim pitanjima te istodobno povući tužbe što, kako kaže, nije nemoguće. Dodaje kako se pitanja, što ih je Vesna Pusić navela kao uvjete za povlačenje tužbe ne tiču genocida.

Dimitrijević ukazuje kako dogovor dviju zemalja o istodobnom povlačenju tužbi ometa ne samo nedostatak međusobnog povjerenja, nego i to što se niko ne usuđuje preuzeti rizik, ne zbog ICJ-a, nego i zbog reakcije vlastitog javnog mnijenja.

Mogućnosti za povlačenje

Hrvatska je u julu 1999. podnijela tužbu protiv Srbije za genocid, za koju se ICJ u novembru 2008. proglasio nadležnim. Srbijanska je vlada na tu tužbu odgovorila podizanjem protutužbe za genocid protiv Hrvatske pred istim sudom u januaru 2010.

Ipak, u subotu je ministrica Pusić za Jutarnji list izjavila da će Zagreb povući tužbu za genocid protiv Srbije, jer se tom optužbom “dižu niske strasti, a to nije moralno prema narodu”.

“U slučaju tužbi imate dvije mogućnosti. Jedna je da želite riješiti probleme kao što su nestali, opljačkana imovina i procesi za ratne zločine. Druga je mogućnost da na duži rok u regionu u životu želite održavati sukob niskog intenziteta”, rekla je Pusić.

U utorak je koordinator za medije srbijanske vlade i državni sekretar u ministarstvu pravosuđa Slobodan Homen izjavio kako vlada smatra da su pregovori najbolji način za rješavanje svih sporova, pa i tužbi za genocid, ali sve dok Hrvatska ne povuče svoju tužbu protiv Srbije za genocid Srbija neće razmatrati mogućnost povlačenja protutužbe.

Izvor: Agencije