Oglasi

Berisha: Sigurnosne snage spremne da se transformišu u vojsku Kosova

Ministar sigurnosnih snaga Rustem Berisha kaže da će najkasnije do aprila Vladi biti predan nacrt zakona o kosovskim oružanim snagama.
Vojni stručnjaci kažu da će transformacija biti odgođena jer je proces postao suviše komplikovanEPA - Arhiva

Ministar Kosovskih sigurnosnih snaga Rustem Berisha kaže da će najkasnije do aprila Vladi biti predan nacrt zakona o kosovskim oružanim snagama, dok stručnjaci smatraju da će transformacija biti odgođena, piše prištinski Zeri.

Berisha tvrdi da su sigurnosne snage potpuno spremne da se tranformišu u vojsku, prenosi UNMIK u svom pregledu kosovske štampe. 

Vojni stručnjaci, međutim, saglasni su da će transformacija biti odgođena jer je proces, kako kažu, postao suviše komplikovan.

Bez podrške manjina

List podsjeća da transformacija kroz ustavne amandmane zahtijeva glasove dvije trećine manjinskih zajednica, uključujući glasove zastupnika Srpske liste, koji su odbacili mogućnost da podrže formiranje oružanih snaga.

Zastupnik Demokratskog saveza Kosova Anton Cuni rekao je da izostanak formiranja oružanih snaga ima više veze s nemogućnošću kosovskih institucija da koordiniraju svoje akcije s međunarodnom zajednicom nego s pozicijom Srpske liste, piše Zeri.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.