Berlin: 10.000 ljudi na skupu za religijsku toleranciju

Njemačka kancelarka Angela Merkel i članovi njenog kabineta pridružili su se berlinskom skupu koji su organizovali lideri muslimana u Njemačkoj kako bi podržali religijsku toleranciju, nakon napada u Francuskoj. 

Ispred Brandenburških vrata u Berlinu okupilo se 10.000 ljudi, prema procjenama policije, kako bi također odali i počast žrtvama napada u Parizu.  

“Stojimo zajedno jedni za druge. Teror: Ne u naše ime!”, bio je slogan okupljanja koje je organizovalo Centralno vijeće muslimana u Njemačkoj i Turska zajednica u Berlinu. 

Političari, sindikati, poslovni ljudi, te članovi kršćanskih i jevrejskih zajednica također su se pridružili skupu. 

‘Nema mjesta za mržnju’

Merkel je prije okupljanja apelirala na Nijemce da ne marginaliziraju muslimane i druge manjine.

“Isključivanje grupa zbog njihove vjere ili porijekla je ispod dostojanstva naše liberalne države. Mržnji prema strancima, rasizmu i ekstremizmu nije mijesto u ovoj zemlji”, poručila je ona u govoru u Berlinu, prenosi agencija AP.

Merkel je proteklih sedmica zauzela snažan javni stav protiv grupacija poput Patriotskih Evropljana protiv islamizacije Zapada (PEGIDA), koja je u ponedjeljak okupila 25.000 pristalica na antiislamskom protestu u Drezdenu, na istoku Njemačke, prenose agencije.

Predsjednik Njemačke Joachim Gauck pozvao je na skupu sve ljude u Njemačkoj, bez obzira na religiju, da se zauzmu za demokratiju i da se otvore svijetu.

„Svi smo mi Njemačka“, kazao je Gauck u svom govoru ispred Brandenburške kapije u Berlinu.

„Nećemo vam pokloniti naš strah. Vaša mržnja nas samo podstiče da dalje djelujemo. Terorizam je internacionalan, a tako je internacionalan i savez slobodnih i miroljubivih ljudi“, kazao je on.

‘Protiv demonizacije’

Gauck se također zahvalio svim muslimanima koji su se distancirali od terorizma.

„To je patriotsko ‘da’ zemlji u kojoj živimo zajedno“, kazao je i kritikovao 550 mladih muškaraca i žena koji su iz Njemačke otišli na ratišta da se bore na strani ISIL-a.

„Mi smo protiv svake forme demonizacije i isključivanja iz društva“, zaključio je Gauck.

Antiislamski protesti u organizaciji grupe PEGIDA počeli su prije 12 sedmica i konstantno su se širili, koristeći strah Nijemaca da njihovu zemlju preplavljuju muslimani, navode agencije.

U Njemačkoj živi oko četiri miliona muslimana, pretežno turskog porijekla, što je oko pet posto od ukupno oko 80 miliona stanovnika, podsjeća agencija Tanjug.

Izvor: Agencije