Berlin bez odgovora o prisluškivanju Merkel

Izvještaji o prisluškivanju njemačke kancelarke objavljeni su u oktobru prošle godine, na osnovu informacija dobivenih od Edwarda Snowdena (Getty Images)

Njemačka je od SAD-a zatražila odgovor na pitanje – koju je informaciju Agencija za nacionalnu sigurnost dobila višegodišnjim prisluškivanjem mobilnog telefona kancelarke Angele Merkel, ali nisu dobili odgovor, rekao je zastupnik u njemačkom Parlamentu Omid Nouripour, prenosi Srna.

Nouripour, koji je član Parlamenta ispred stranke Zelenih, zatražio je od Vlade Njemačke odgovor je li kontaktirala Washington kako bi otkrila koje je informacije NSA dobila.

Istaknuo je kako je želio saznati što je Vlada te zemlje učinila kada je riječ o prisluškivanju NSA.

Merkel treba vršiti pritisak

U odgovoru datiranom na 7. travnja, dužnosnik iz Ministarstva unutarnjih poslova, koji je bio zadužen da odgovori na Nouripourova pitanja, dao je odgovor kako je Vlada poslala pitanja o informaciji dobivenoj prisluškivanjem Merkel, ali da nisu dobili odgovor.

“Nisu bili dovoljno čvrsti pri postavljanju pitanja. Ako pitanje postavite polovično, nećete ni dobiti odgovor. Merkel treba vršiti pritisak da dobije odgovore”, istakao je Nouripour.

Izvještaji o prisluškivanju njemačke kancelarke objavljeni su u listopadu prošle godine, na temelju informacija dobivenih od bivšeg službenika NSA-e Edwarda Snowdena.

Angela Merkel odmah je zatražila razjašnjenje te afere.

Rekla je da optužbe o tome da su Amerikanci nadgledali milijune podataka stavljaju na probu odnos između dviju zemalja i pregovore o stvaranju transatlantske zone slobodne trgovine i upozorila da one moraju biti razjašnjene.

Merkel je tada također naglasila da, unatoč svemu tome, odnos prema Americi i dalje ostaje od izuzetnog značaja i zatražila da razjašnjenje američke špijunske afere bude temelj za izgradnju novog, transatlantskog povjerenja.

Mediji: Špijuniran i Schroeder

Ukazala je na potrebu transparentnosti i samosvijesti i, istodobno, naglasila golem značaj transatlantskih odnosa, posebice za Njemačku.

Naknadno je njemački magazin Fokus, pozivajući se na neimenovanog sigurnosnog dužnosnika, objavio da je najmanje pet stranih obavještajnih službi prisluškivalo mobilni telefon njemačke kancelarke.

Nakon toga, u veljači ove godine, televizija NDR objavila je kako je NSA špijunirala i bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera od 2002. godine.

Vijest o prisluškivanju kancelarke izazvala je brojna negodovanja u Njemačkoj.

Izvor: Agencije