Berlin Erdoganu: Ne miješajte se u njemačke unutrašnje poslove

Recep Tayyip Erdogan, Turska
Turska smatra YPG produženom rukom zabranjene Radničke stranke Kurdistana (EPA)

Berlin je tražio od turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da se ne miješa u njemačku izbornu kampanju nakon što je on pozvao Turke u Njemačkoj da ne glasaju za velike stranke, rekao je u petak glasnogovornik njemačke vlade.

“Očekujemo od stranih vlada da se ne miješaju u naše unutarnje poslove”, napisao je Steffan Seibert na Twitteru u vezi posljednjih izjava predsjednika Erdogana koji je zahtijevao od Turaka u Njemačkoj da ne glasaju ni za jednu od dviju velikih stranaka koalicije koju vodi Angela Merkel, ni za Zelene.

“SPD i CDU stvaraju raspoloženje protiv Turske kako bi privoljeli birače. Zato pozivam sve moje građane u Njemačkoj da ih nikada ne podrže. Ni CDU ni SPD ni Zelene. To su neprijatelji Turske“, poručio je Erdogan prilikom molitve petkom u istanbulskoj džamiji.

Zategnuti odnosi

On je njemačkim državljanima turskog porijekla preporučio da svoj glas daju stranci “koja nije neprijateljski nastrojena prema Turskoj”, bez da je izričito rekao o kojoj stranci se radi, prenosi Hina.

Naime, i ostale stranke koje imaju izgleda za ulazak u Bundestag poput stranke Ljevice, Liberalno-demokratske stranke (FDP) ili desno populističke Alternative za Njemačku (AfD) su izrazito kritički nastrojene naspram vlasti turskog predsjednika Erdogana.

Procjenjuje se da oko 1,25 milijuna Turaka u Njemačkoj ima pravo glasa.

Studije pokazuju da je na dosadašnjim izborima ovaj dio stanovništva velikom većinom podržavao SPD.

Unatoč tomu što u Njemačkoj biraju socijaldemokrate, njemački Turci većinom podržavaju nacionalno-konzervativnu stranku AKP predsjednika Erdogana.

Procjenjuje se da će Erdoganova upletenost u unutarnju politiku Njemačke dodatno pogoršati već ionako napete odnose između Berlina i Ankare.

Turska Njemačkoj predbacuje nedovoljnu solidarnost nakon neuspjelog pokušaja puča prije godinu dana.

Njemačke vlasti su u nekoliko navrata zabranile nastupe turskim političarima u Njemačkoj, a turske vlasti njemačkim političarima nisu dopustile posjete njemačkim vojnicima stacioniranim u turskim vojnim bazama.

Izvor: Agencije