Berlin: Hell's Angelsi postaju ilegalci

Berlin ih zabranjuje (Getty Images)

Piše: Krešimir Dujmović

Možda je počelo kao ideja slobode pogonjena motorom od preko 750 cm3, kao odmetništvo od društvenih konvencija i licemjerja koje proizvodi, ali ovih dana bikerski klub Hell's Angels više prate glasine o trgovini drogom, bavljenju prostitucijom, iznudama i sitnom kriminalu ispresijecanim pokojim ubojstvom. Barem ako je suditi po naslovima kojima su pohodili njemačke medije unazad godinu dana. Najava nove berlinske gradske Vlade od kraja prošle godine kako će zabraniti djelovanje i insignije Hell's Angelsa, stupila je konačno na snagu.

Traži se leš

U utorak je aktivirano 500 specijalaca koji su odradili racije po njihovim poznatim okupljalištima u njemačkoj prijestolnici, baš kao što je isto učinilo njih 1.200 tjedan dana ranije po čitavoj sjevernoj Njemačkoj. Ovi potonji tražili su leš Tekina Bicera, koji je nestao pred dvije godine u obračunu dviju bikerskih bandi i za kojega se pretpostavlja da je zacementiran u pod jednog skladišta u okolici grada Kiela.

Berlin nije prvi grad u kojem će Hell's Angelsi odsada morati voziti u civilu ili se eventualno učlaniti u konkurentski klub Bandidos koji, doduše, i sam strepi od skore zabrane. To su već učinili u Hesseu, koji je pokazao manjak zakonskog razumijevanja i tolerancije za paklene slobodnjake na kotačima, od čijeg je egida ‘iskrenost – pouzdanost – poštovanje – sloboda’ ostala tek nemaštovita serija incidenata na razini uličnog kriminala i konkurentskih obračuna noževima i pljucama za prevlast nad tri, četiri ulice.

“Da li dižemo zgrade uzrak? Da li krijumčarimo oružje ili tone kokaina? Da li ubijamo državne tužitelje, suce ili političare? Ne! Nikada to ne bismo učinili!” 

U Berlinu neprijatelj br. 1 bili su Bandidosi, također svjetski rasprostranjena bikerska banda. Kakogod, zabranom su se članovi suprotstavljenih tabora krenuli solidarizirati i mijenjati članske iskaznice, pa će se tako Bandidosi iz Berlina učlanjivati u Hell's Angelse iz Potsdama u očekivanju zabrane, a navodno su se i berlinski Hell's Anglesi službeno raspustili pred raciju, o kojoj su saznali preko doušnika u policijskim krugovima.

Najveći na svijetu

Osim zabrane okupljanja i javne demonstracije znakovlja, pokrenuto je 69 sudskih procesa (a koji bi mogli narasti do 200) protiv članova HA na području sjeverne Njemačke. Ministar unutrašnjih poslova  Hans-Peter Friedrich razmatra, pak, zabranu na području čitave države, a konačnu će odluku donijeti nakon što se brifira o konkretnim rezultatima racije. Bio bi to neslavni kraj kalifornijskog motociklističkog plemena, koje u Njemačkoj djeluje od 1973. i u međuvremenu se razgranalo na 41 podružnicu diljem zemlje. Hanoverska branša smatra se najvećom na svijetu.

Priča o zabrani Hell's Angelsa ispisala je i nekoliko zanimljivih fusnota, poput one kako je njihov hanoverski lider Frank Hanebuth bio poslovno i prijateljski povezan sa gradskim političkim i poslovnim elitama, te mu je šaptom prepušteno vođenje prostitucije u tamošnjoj crvenoj četvrti kao i trgovina drogom. Isti je pred godinu dana za magazin Focus izjavio kako će se na eventualnu zabranu Hell's Angelsa žaliti Europskom sudu pravde, te popratio ideju sa nekoliko jednako lucidnih izjava: “Da li dižemo zgrade uzrak? Da li krijumčarimo oružje ili tone kokaina? Da li ubijamo državne tužitelje, suce ili političare? Ne! Nikada to ne bismo učinili!” Kao da im zakonodavac treba biti zahvalan što se ne upuštaju u zločine megalomanskih razmjera i na taj način iskazuju svoje domoljublje.

Bolje naši nego njihovi

Nemalo je onih koji vjeruju da kriminal prati svaki zakonodavni poredak, te ako već netko treba mahati noževima, onda je bolje da to čine ‘naši’ nego turska ili afrička mafija ili, pak, muslimanski teroristi. Situaciju na berlinskoj bikerskoj sceni u etničkom je smislu začinila i nova skupina nazvana Mongols, a navodno privlači nasilnike s imigrantskim pedigreom.

Njemački legislativni mentalitet mogao bi se opisati riječima ‘ako nije izrijekom dopušteno, onda se pretpostavlja da je zabranjeno’. Kao i u slučaju pokušaja zabrane ekstremno desne Nacionalne demokratske stranke, pokušaj se ispostavio kao fijasko koji je samo dao vjetar u leđa neonaci pokretu. Zabranjivati sve i sva definitivno olakšava pravnu regulaciju društva, ali ne mijenja ničim stanje na terenu. Dapače, stvaraju se mitovi, legende i heroji na temelju smiješnih detalja, recimo, jedne kožne jakne i nekoliko prišivenih slova.