Berlin inicira zapošljavanje mladih u Evropi

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na akciju protiv nezaposlenosti mladih, koja je u Evropi na rekordno visokom nivou. U srijedu je organizirana je konferencija u Berlinu, kojoj  prisustvuju i najviši zvaničnici Evropske unije (EU).

Kako redovi pred zavodima za zapošljavanje postaju sve veći, tako rastu i anti-njemačka osjećanja širom Evrope, naručito u Grčkoj, Španiji i Francuskoj, gdje sve veći broj stanovnika krivi Njemačku zbog oštih mjera štednje u njihovim zemljama.

Angela Merkel ne sjedi skrštenih ruku. Odlučila je ugostiti kolege iz ostatka Evrope, kako bi riješili problem nezaposlenosti mladih.

Njemačka ministrica za tržište rada Ursula von der Leyen kaže kako je na kocki više od radnih mjesta.

Podijeliti znanje

“Ako mlade generacije izgube vjeru i povjerenje u Evropu, bit će to prava katastrofa. Njima treba perspektiva. Zato smo ujedinili snage kako bismo im dali odgovore. A rješenje smo našli u stručnom usavršavanju i novim radnim mjestima”, rekla je ona.

A stručno usavršavanje je veliki dio njemačkog uspjeha.

U Njemačkoj je samo 7,6 posto mlađih od 25 godina nezaposleno. Poređenja radi, taj procenat u Španiji je drastično veći – 56,5 posto, dok je najgora situacija u Grčkoj, gdje gotovo šest od 10 mladih nema posla (59,2 posto).

Sada Njemačka želi s ostatkom Evrope podijeliti znanje iz zapošljavanja mladih. Polovina Njemaca mlađih od 25 godina pohađa kurseve za stručno usavršavanje. Teorijska nastava se kombinira s praksom u kompanijama, koje često daju posao mladima nakon završenog kursa.

‘Politički poeni’

Španija i još nekoliko zemalja, već su preuzele ovaj sistem.

“Prije svega, potrebna je baza kompanija. Zatim, mora postojati tržišna potreba za određenom radnom snagom. Treći segment uspjeha je da polaznicima stručnog usavršavanja mora biti pojednostavljen pristup univerzitetima, nakon što završe sa obukom”, kazala je von der Leyen.

Njemačka također radi na programu niskokamatnog kreditiranja srednjih i malih preduzeća, jer ovakve firme zapošljavaju najviše radnika i otvaraju najveći broj novih radnih mjesta.

No, pojedinci tvrde da je ova akcija Angele Merkel stigla malo prekasno te da je njen glavni cilj prikupljanje političkih poena uoči septembarskih izbora u Njemačkoj.

Izvor: Al Jazeera