Berlin: Konferencija o investiranju fokusirana na Balkan

Uoči konferencije predstavljeni partneri EFSE-a (Al Jazeera)

Piše: Harun Cero

U četvrtak počinje godišnja konferencija Evropskog fonda za Jugoistočnu Evropu (EFSE) čija je tema ove godine “Kako balansirati budućnost bankarstva i investiranja”, a koja se održava u Berlinu, glavnom gradu Njemačke.

EFSE je fond koji je nastao 2005. godine i koji, putem svojih partnera, finansira mala i mikro preduzeća na području Jugoistočne Evrope, a glavni partner im je banka KfW (Kreditanstalt fuer Wiederaufbau).

Clj je pomoći ljudima da razviju svoj posao, a dobar primjer njihovog rada je pomoć koju je dobila Zumreta Ribić iz Bosne i Hercegovine za otvaranje farme ovaca i stoke.

Pomoć za djecu, nezaposlene i izbjeglice

KfW banka ima 80 ureda širom svijeta, fokusirana je na start-up kompanije i privatnike.
Godišnje banka izda kredite u visini od 74,1 milijardu eura, a zapošljava 5.518 ljudi.
Banka se, kaže njen direktor u Berlinu Leon Macioszek, trudi svake godine predstaviti nešto novo, posebno na polju energetske efikasnosti i zaštite okoliša.
Rekao je da će banka u budućnosti gledati da što više pomaže djeci nezaposlenih ljudi, ali i izbjeglicama.

“Kada smo odlučili otvoriti farmu, znali smo da to neće biti jednostavno, a morali smo, da bismo od nečega živjeli. Onda smo putem fonda EFSE našli investitora i sada imamo svoj biznis”, kaže Zumreta Ribić.

Najviše u Srbiji i BiH

Do sada je ovaj fond izdao kredite svojim partnerima u visini od 1,8 milijardi eura, a otvorio je više od 500.000 radnih mjesta.

EFSE je jedan od najvećih mikrofinansijskih fondova na svijetu, s više od 279 projekata širom Balkana, s kreditima do 100.000 eura.

“Ovaj fond je specifičan zato što se isključivo fokusira na Balkan. Aktivni smo u 16 zemalja i mislim da smo svojim djelovanjem pomogli razvoju mikro i malih preduzeća na Balkanu”, rekla je Monika Beck, predsjedavajuća Upravnog odbora EFSE-a.

Ciljevi Fonda su, kaže, da se još više uvežu s potencijalnim investitorima i da ljudima još više pomognu te da se razviju nove tehnologije kreditiranja.

Od početka djelovanja najviše je novca uloženo u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, a investicijski portfolio je posljednjih godina povećan u Turskoj, zbog tamošnje političke situacije.

U toj državi fond je posebno fokusiran na ruralne sredine.

Najviše partnera Fond ima u Bosni i Hercegovini – 14, a kada je Evropu potresala ekononomska kriza 2009. godine, Fond je, u saradnji s finasijskim institucijama, posebno pomogao malim i mikro preduzećima u Bosni i Hercegovini da stanu na noge, jer su ona bila najviše pogođena krizom.

GLS banka finansira farmere

Uoči godišnje konferencije EFSE-a predstavljena je i njemačka GLS banka, također partner Fonda, a čiji je fokus finansiranje projekata povezanih s obnovljivom energijom i obrazovanjem.
Primjer njihovog rada je ulaganje u projekat  ‘Bioboden’, gdje banka kupuje obradivu zemlju i daje je poljoprivrednicima koji onda stvaraju organske farme.
Također, postoji opcija da se kupi zemlja od farmera za višu cijenu nego što ona vrijedi i da se time da mogućnost farmerima da kupe nove mašine za rad.
Nakon toga, farmerima se proda zemlja za nižu cijenu.

Zanimljivo je da je Fond ove godine, osim balkanskim zemaljama, pomagao i preduzećima u Ukrajini, koja je zahvaćena krizom, a u tome ih je podržala Vlada Njemačke.

Do sada bez gubitaka

Fond sarađuje i s investitorima u Evropi, ali i regiji Balkana.

Jedan od partnera im je Evropska komisija.

Iako djeluje u ekonomski slaboj regiji, iz Fonda tvrde da do sada nisu imali gubitke i da će njihovo djelovanje na Balkanu u budućnosti biti osvježeno novim tehnologijama bankarstva i investiranja.

Na konferenciji će učestvovati 400 predstavnika finansijskih institucija iz cijelog svijeta, a govornici će biti poznata imena u ekonomskom svijetu, kao što su Markus Conrad, generalni direktor kompanije Tchibo, guverner Centralne banke Hrvatske Boris Vujčić, ali i svjetski poznata socijalna radnica i borac za prava djece Jeroo Billimoria.

Izvor: Al Jazeera